Τα προβλήματα της γενικής συνέλευσης και μια προσπάθεια να λυθούν

(To αυτόνομο σχήμα φυσικού συμμετέχει στην πρωτοβουλία για τη βελτίωση της γενικής συνέλευσης. Γι’ αυτό το λόγο τα κείμενα της πρωτοβουλίας μπορεί κανείς να τα βρει και στο blog μας.)

Σ’ έναν κόσμο για λίγους δε χωράει κανείς…

Θέλοντας να λύσουμε τα προβλήματά μας και να δημιουργήσουμε δρώντας από κοινού με τους συμφοιτητές μας, συμμετέχουμε στη γενική συνέλευση του συλλόγου φοιτητών φυσικού. Ωστόσο, βλέπουμε ότι δεν μπορούμε πραγματικά να συμμετέχουμε. Αυτό μας έκανε να προβληματιστούμε πάνω στο τι δεν πάει καλά, θέλοντας να βρούμε λύσεις.

Παρατηρήσαμε ότι ενώ υπάρχει η δυνατότητα να εκφράσει ο καθένας την άποψη του μέσα στη συνέλευση, οι συνθήκες που επικρατούν αποτρέπουν το να γίνει κάτι τέτοιο. Επίσης, ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να συμμετέχει κανείς στη διαμόρφωση των αποφάσεων της συνέλευσης είναι η εξ’ ολοκλήρου αποδοχή ή απόρριψη ενός προδιαμορφωμένου πακέτου-πλαισίου χωρίς τη δυνατότητα παρέμβασης στα διάφορα μέρη του. Ακόμη, παρατηρήσαμε ότι η γενική συνέλευση αναλώνεται σε τυπικές και, πολύ συχνά, ανούσιες αντιπαραθέσεις.

Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην απογοήτευση και τελικά πολλές φορές στην απαξίωση και την απόρριψη της διαδικασίας. Η απαξίωση δε φαίνεται βεβαίως μόνο στην μεγάλη αποχή από την διαδικασία που δυστυχώς έχει φτάσει να θεωρείται αυτονόητη. Φαίνεται και από το κλίμα αδιαφορίας που κυριαρχεί στη διάρκεια των συνελεύσεων, με τα κλασσικά πηγαδάκια κ.τ.λ. να πλειοψηφούν έναντι αυτών που συμμετέχουν ενεργά στην εξέλιξη της, καθώς και από το ότι στην υλοποίηση των αποφάσεων συμμετέχει ένα πολύ μικρό ποσοστό αυτών που τις ψηφίζουν.

Ωστόσο, η άσχημη αυτή κατάσταση δεν είναι αποκλειστική ευθύνη της διαδικασίας αλλά της διαδικασίας όπως την αφήνουμε /επιτρέπουμε να εκκινεί, να αναπτύσσεται, να κορυφώνεται, να καταλήγει. Όλοι φέρουμε μερίδιο ευθύνης καθώς με το να μη δρούμε αναπαράγουμε την κατάσταση.

Σε μια κοινωνία όπου ενθαρρύνεται ο ατομικισμός, ο ωχαδερφισμός και η αποξένωση, σε μια σχολή που καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα και θέματα προς συζήτηση, σε μια εποχή που δεχόμαστε πραγματική επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας, η ύπαρξη μιας διαδικασίας, όπως η γενική συνέλευση, όπου συλλογικά θα μπορούμε να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε, είναι απαραίτητη. Τόσο απαραίτητη ώστε προκύπτει φυσικά και αβίαστα η ανάγκη να δημιουργηθεί ένας χώρος προβληματισμού για τα βαθύτερα αίτια των δυσλειτουργιών της διαδικασίας αυτής καθώς και αναζήτησης ρεαλιστικών τρόπων αντιμετώπισής τους. Έτσι, εν μέσω μιας ιδιαίτερης κοινωνικά περιόδου (Δεκέμβρης), κάποιοι από εμάς βρεθήκαμε αυθόρμητα, συζητήσαμε για όλα αυτά και εν τέλει οργανωθήκαμε και δημιουργήσαμε την πρωτοβουλία για τη βελτίωση της γενικής συνέλευσης.

Σε γενικές γραμμές, αυτό που σκεφτόμαστε για τη γενική συνέλευση είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι διεξαγωγής της που να εξασφαλίζουν μια περισσότερο ισότιμη συμμετοχή στη διαμόρφωση των αποφάσεων. Τις λεπτομέρειες δε τις γνωρίζουμε προς το παρόν, αλλά η έλλειψη έτοιμης λύσης δε μας αποθαρρύνει. Τη βλέπουμε πιο πολύ σαν ευκαιρία για σκέψη και συζήτηση. Τη λύση θα τη δημιουργήσουν όλες και όλοι αυτοί που θα προβληματιστούν είτε εδώ στη πρωτοβουλία είτε οπουδήποτε αλλού (ατομικά ή συλλογικά) γιατί πιστεύουν στο σημαντικό ρόλο της γενικής συνέλευσης ως διαδικασίας του συλλόγου.

Και επειδή πολλά ακούει κανείς, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν προσπαθούμε να υποβαθμίσουμε τη γενική συνέλευση, ούτε τις αποφάσεις που έχει πάρει. Αντίθετα προσπαθούμε να την καταστήσουμε ουσιαστική και λειτουργική και όλα αυτά που υποτίθεται ότι είναι αλλά δεν το αποδεικνύει. Η ανάδειξη των προβληματικών της είναι το πρώτο βήμα για τη βελτίωση της.

Όσο γι’ αυτούς που ισχυρίζονται ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι αναπόφευκτη ή ότι η συζήτηση γι’ αυτήν είναι δευτερεύουσας σημασίας, θα πρέπει να σταματήσουν να εθελοτυφλούν. Δεν μπορούμε πια να αποσιωπούμε τα προβλήματα που υπάρχουν, όταν αυτά αποκλείουν εμάς τους ίδιους.

Κοιτώντας γύρω μας, παρατηρούμε ότι δεν είμαστε οι μόνοι που θεωρούμε ότι κάτι πάει στραβά. Το ότι είμαστε πολλοί, σημαίνει ότι αν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε κάτι για όλα αυτά. Ας πράξουμε λοιπόν. Χωρίς «ειδικούς της πολιτικής», να προσδιορίσουμε εμείς για εμάς τους τρόπους που συζητούμε και αποφασίζουμε.

.

19/10/2009 (ανατύπωση κειμένου που βγηκε το Μάη του 2009)

Πρωτοβουλία για τη βελτίωση της γενικής συνέλευσης του φυσικού*

.

*Επόμενη συνάντηση της πρωτοβουλίας τη Δευτέρα 2/11/09 στις 21:00 στο φουαγιέ του Φυσικού

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.