ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ

Όντας στο ίδιο έργο θεατές για πολλοστή φορά, βλέπουμε καθόλου ξαφνιασμένοι/ες, την εργολαβία της λέσχης και τη διοίκησή της να κάνουν επιθετικές κινήσεις απέναντι στις εργαζόμενες της λέσχης και απέναντι στον κόσμο που τρώει στη λέσχη. Η επιστροφή από τις διακοπές του Πάσχα βρήκε ανανεωμένες τις συμβάσεις μόνο των μισών εργαζομένων της λέσχης, μετά από μείωση που πραγματοποίησε, για πολλοστή φορά, η εργολαβική εταιρεία. Το άλλο μισό προσωπικό της λέσχης, βρέθηκε ξαφνικά χωρίς δουλειά και χωρίς καμία αιτιολογία. Η αιτία της μείωσης του προσωπικού είναι η ανάγκη ελάττωσης των εξόδων της εταιρείας που διαχειρίζεται τη λέσχη. Συνολικά, το πανεπιστήμιο εξυπηρετεί το ιδιωτικό και το κρατικό κεφάλαιο και στο ίδιο πλαίσιο κόστους-οφέλους λειτουργεί και η λέσχη. Η “εξυπηρέτηση” των φοιτητών και των φοιτητριών περνάει σε δεύτερη μοίρα μπροστά στη μεγιστοποίηση των κερδών της εταιρείας. Έτσι, ενώ οι ανάγκες και ο αριθμός του κόσμου που τρώει στη λέσχη είναι μεγάλος, η εργολαβία της λέσχης προχωράει ανέκαθεν σε δύο κινήσεις: μείωση του προσωπικού και προσπάθεια εγκαθίδρυσης των καρτών σίτισης. Με αυτό τον τρόπο μειώνει τα έξοδα των μισθών των εργαζομένων και επιδιώκει να αποκλείσει από τη λέσχη όποιο άτομο δεν έχει κάρτα σίτισης.

Παράλληλα, στη λέσχη τοποθετήθηκαν μηχανήματα ελέγχου των καρτών σίτισης. Φυσικά, το ΑΠΘ παίρνει χρηματοδότηση από το κράτος, αντίστοιχη με τον αριθμό των καρτών σίτισης που θα εκδοθούν. Αυτό, ωστόσο, δεν αποτελεί δικαιολογία ώστε κάποιος κόσμος που το έχει ανάγκη να αποκλείεται από τη λέσχη. Ίσα ίσα αποδεικνύει ότι η λέσχη λειτουργεί σαν εταιρεία, με προτεραιότητα το οικονομικό συμφέρον. Σε καιρό όπου το κόστος ζωής έχει αυξηθεί δραματικά, το ΑΠΘ και η εργολαβία προσπαθούν να περιορίσουν την πρόσβαση στη μόνη δωρεάν λέσχη πανεπιστημίου. Ανεξαρτήτως συγκυρίας, είναι επιτακτική η ανάγκη διατήρησης της ανοιχτότητας της λέσχης και η εξασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης σε αυτή χωρίς την επίδειξη κανενός πάσο και καμίας κάρτας σίτισης. Η ελεύθερη πρόσβαση στη λέσχη είναι κάτι που έχει κατακτηθεί με συνεχείς αγώνες και έτσι θα διατηρηθεί και τώρα.

Οι εργαζόμενες/οι απολυμένοι/ες και μη από τη Δευτέρα 24/4 πραγματοποιούν στάση εργασίας με αίτημα την επαναπρόσληψη των συναδέλφων/ισσών τους. Στον αγώνα που δίνουν εδώ και χρόνια, κόντρα στην εργασιακή επισφάλεια και την τεράστια εντατικοποίηση της δουλειάς τους, καθώς οι εργαζόμενοι/ες είναι ήδη πολύ λίγοι για να μπορούν να λειτουργούν ομαλά τη λέσχη, θα σταθούμε δίπλα τους μέχρι να επαναπροσληφθούν οι απολυμένοι/ες και μέχρι να εκπληρωθούν τα αιτήματά τους.

 

ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ – ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ – ΜΟΝΙΜΕΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ/ΟΥΣ

Συγκέντρωση στη λέσχη του ΑΠΘ Τετάρτη 26/4, 12:00

 

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΥΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ

ΜΟΝΟ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΜΕ Η ΑΝΑΓΚΗ ΜΑΣ

ΚΑΝΕΝΑΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΦΑΓΗΤΟΥ

ΕΞΩ ΟΙ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΠΘ

 

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού 25/4/2023

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.