Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ…

Ο ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ…

Το βράδυ της 22ης Δεκέμβρη 2008, κι ενώ υπήρχε το κλίμα των ημερών της πρόσφατης εξέγερσης, η συνδικαλίστρια και γραμματέας της Παναττικής Ένωσης Καθαριστριών και Οικιακών Εργαζομένων, Κωνσταντίνα Κούνεβα, δέχεται δολοφονική επίθεση, μεσαιωνικής έμπνευσης. Άγνωστοι τραμπούκοι έριξαν στο πρόσωπό της βιτριόλι, ενώ άνοιξαν το στόμα της, αναγκάζοντάς την να το καταπιεί. Σήμερα, η ίδια νοσηλεύεται ακόμα σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας υποστεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα μάτια, στο πρόσωπο και σε ζωτικά της όργανα.

H Κ. Κούνεβα ήταν υπάλληλος της εταιρείας ΟΙΚΟΜΕΤ Α.Ε., μέσω της οποίας εργαζόταν στον ΗΣΑΠ. Ως συνδικαλίστρια, είχε δώσει πολλές μάχες στο παρελθόν ενάντια στην αυθαιρεσία των εργοδοτών και στην εκμετάλλευση που βίωναν καθημερινά οι εργαζόμενοι στον τομέα της. Είναι χαρακτηριστικό ότι μεταξύ άλλων οι «νταβατζήδες» δουλέμποροι της ΟΙΚΟΜΕΤ εξανάγκαζαν τους εργαζόμενους να υπογράφουν «λευκές συμβάσεις», προκειμένου οι τελευταίοι να μην αποκομίζουν τα βαρέα ένσημα που δικαιούνταν. Για την έμπρακτη εναντίωσή της σε όλα αυτά είχε απειληθεί, σύμφωνα με καταθέσεις της ίδιας, συγγενών και συναδέλφων της, αρκετές φορές. Μάλιστα, η απόλυση της μητέρας της από την ίδια εταιρεία θεωρείται ως αντίποινα για τη συνδικαλιστική δράση της Κ. Κούνεβα.

Η στοχοποίηση του συγκεκριμένου προσώπου δεν ήταν καθόλου τυχαία, καθώς η Κούνεβα ήταν μια γυναίκα αγωνίστρια, εργαζόμενη στις ιδιωτικές εταιρείες καθαρισμού, αλλά και μετανάστρια από τη Βουλγαρία. Από τη μια, ήταν μια μαχητική συνδικαλίστρια. Από την άλλη, αποτελούσε πρόκληση για τον κυρίαρχο εθνικό μύθο που θέλει τους μετανάστες «φιλοξενούμενους που πρέπει να είναι ευγνώμονες μια ζωή και να μη σηκώνουν ποτέ το κεφάλι». Επιπλέον, οι παραπάνω ιδιότητές της την καθιστούσαν ευάλωτη απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό το ότι η αστυνομία, η οποία σταθερά υπερασπίζεται τα συμφέροντα των αφεντικών, πραγματοποίησε μια υποτυπώδη έρευνα «εγκλήματος πάθους», αψηφώντας όλες τις προαναφερθείσες ενδείξεις και καταθέσεις. Η έρευνα τελικά απορρίφθηκε ακόμα και από τον εισαγγελέα ως απαράδεκτη. Έτσι, το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί μια φασιστική απόπειρα φίμωσης της φωνής αντίδρασης κάθε εργαζόμενου.

Η ΟΙΚΟΜΕΤ, όπως και άλλες εταιρείες υπεργολαβιών, αναλαμβάνουν, εργολαβίες για το «δημόσιο» και εφαρμόζουν ένα μοντέλο εργασίας το οποίο προσεγγίζει τα όρια του σύγχρονου δουλεμπορίου.

Πρόκειται για ένα σύστημα που δουλεύει με προσλήψεις εργαζομένων για σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με υποτυπώδη ή ανύπαρκτη ασφάλιση, με ελεγχόμενη ή και διωκόμενη συνδικαλιστική δράση, με ελαστικές και επισφαλείς σχέσεις εργασίας. Ένα σύστημα που εντείνει την εκμετάλλευση και εξαθλίωση των εργαζομένων.

Το μοντέλο αυτό, των επισφαλών σχέσεων εργασίας, ενδυναμώνεται από την απουσία οποιασδήποτε ουσιαστικής παρέμβασης φορέων διασφάλισης των εργασιακών δικαιωμάτων, όπως η  επιθεώρηση εργασίας και η ΓΣΕΕ, που με τη στάση τους βοηθούν στη συγκάλυψη εργοδοτικών αυθαιρεσιών.

…ΕΧΕΙ ΦΤΑΣΕΙ ΚΑΙ ΕΔΩ

Το μοντέλο των επισφαλών σχέσεων εργασίας υπάρχει και στο ΑΠΘ. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο καθαρισμός ανατίθεται ως υπεργολαβία σε εταιρείες καθαρισμού. Μάλιστα, η εταιρεία καθαρισμού του ΑΠΘ είναι η «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ» η οποία ανήκει στην ίδια κοινοπραξία με την ΟΙΚΟΜΕΤ.

Ως φοιτητές κινούμαστε καθημερινά στο χώρο του πανεπιστημίου. Έχουμε λοιπόν λόγο σε αυτά που συμβαίνουν και επίσης μερίδιο ευθύνης για την εργασιακή πραγματικότητα στο πανεπιστήμιο. Να σταματήσουμε να σιωπούμε. Να κινηθούμε για την κατάργηση των υπεργολαβιών στο Α.Π.Θ. και έξω από αυτό, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί.

ΚΑΙΡΟΣ ΓΙΑ ΑΓΩΝΑ

Η εργασιακή εκμετάλλευση πρέπει να σταματήσει. Είτε στο ΑΠΘ είτε οπουδήποτε άλλου, για την καταπολέμηση της εργοδοτικής τρομοκρατίας και της υποστήριξής της από την κρατική μηχανή, είναι αναγκαία η αλληλεγγύη στα κομμάτια της κοινωνίας που την υφίστανται.

Είναι καιρός να πάψουμε να σιωπούμε μπροστά στις αυθαιρεσίες των ισχυρών και την εκμετάλλευση. Είναι καιρός, μέσα από οριζόντιες, ακηδεμόνευτες διαδικασίες και αδιαμεσολάβητη δράση, να προτάξουμε τα δικά μας θέλω.

Καλούμε σε συμμετοχή στην «πρωτοβουλία για την κοινή δράση ενάντια στις εργολαβίες στο Α.Π.Θ.», η οποία δημιουργήθηκε από συλλογικότητες, σχήματα, και αγωνιστές επιδιώκοντας να θέσει το ζήτημα των επισφαλών σχέσεων εργασίας που υπάρχουν στο Α.Π.Θ. αλλά και γενικά. Για τις συνελεύσεις της πρωτοβουλίας θα αναρτάται ανακοίνωση στην κολώνα πίσω από το τραπεζάκι του σχήματος στο φουαγιέ.

5/3/09

αυτόνομο σχήμα φυσικού Α.Π.Θ. (persona non grata)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.