Αλληλεγγύη στο Indymedia

Στην αρχή ήρθαν να πάρουν τους Εβραίους.
Δεν ήμουν Εβραίος και δεν φώναξα.

Μετά ήρθαν να πάρουν τους κομμουνιστές.
Δεν ήμουν κομμουνιστής και δεν φώναξα.

Έπειτα ήρθε η ώρα των σοσιαλδημοκρατών.
Δεν ανήκα σ΄ αυτό το κόμμα και δεν έβρισκα λόγο να διαμαρτυρηθώ.

Ακολούθησαν οι ομοφυλόφιλοι.
Ούτε κι αυτό σκέφτηκα ότι με αφορούσε.

Στο τέλος ήρθε η σειρά των τσιγγάνων.
Ούτε και τότε βρήκα λόγια για να εκφράσω την αντίθεσή μου.

Ο επόμενος στη σειρά ήμουν εγώ.
Αλλά δεν υπήρχε κανείς για να φωνάξει,
για να αντισταθεί μαζί μου…

-Μπέρτολτ Μπρέχτ-

Δε θα τους αφήσουμε να φιμώσουν κανένα μέσο ελεύθερης ενημέρωσης και έκφρασης._

Τι είναι το Αthens Ιndymedia

Το athens.indymedia.org είναι ένα site κινηματικής ενημέρωσης (αντιπληροφόρησης) και συζήτησης. Το βασικό του χαρακτηριστικό (και αυτό που το διαφοροποιεί από τα συμβατικά μέσα ενημέρωσης) είναι η ανοιχτή δημοσίευση. Ανοιχτή δημοσίευση σημαίνει ότι η δημοσίευση ειδήσεων και απόψεων γίνεται από τους ίδιους τους χρήστες και όχι με τη διαμεσολάβηση κάποιων “ειδικών της ενημέρωσης” (δημοσιογράφων, αρχισυντακτών κλπ).

Αυτό βέβαια, δε σημαίνει ότι στο indymedia μπορεί να δημοσιεύεται οτιδήποτε. Τα άρθρα πρέπει να είναι σύμφωνα με την πολιτική δημοσίευσης. Σύμφωνα με αυτή, στο site δε χωράνε δημοσιεύσεις ρατσιστικές, φασιστικές, σεξιστικές, διαφημιστικές – εμπορευματικές, εκλογική προπαγάνδα κομμάτων κ.α.[1]

Όσον αφορά τη διαχείριση του site, υπάρχει μια διαχειριστική ομάδα η οποία συναντιέται σε ανοιχτή συνέλευση. Σχετικά με τις αρμοδιότητές της αντιγράφουμε από την πολιτική δημοσίευσης: «Η Διαχειριστική Ομάδα του Athens Indymedia έχει τρεις δυνατότητες παρέμβασης: να κρύβει, να διαγράφει ή να τροποποιεί [όταν κρίνεται απαραίτητο] δημοσιεύσεις. Δημοσιεύσεις που δεν συνάδουν με τον πολιτικό χαρακτήρα του site δεν διαγράφονται αλλά “κρύβονται”, παραχωρώντας έτσι τη δυνατότητα στο χρήστη να βλέπει τα “κρυμμένα” και με τον τρόπο αυτό να ελέγχει τη Διαχειριστική Ομάδα.»

Το indymedia δέχεται επίθεση

Το indymedia συκοφαντήθηκε και δέχτηκε επιθέσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της εξέγερσης του Δεκέμβρη αλλά και μετά. Επιθέσεις που προέρχονταν από ανθρώπους της δεξιάς και ακροδεξιάς, από διάφορους καλοθελητές των ΜΜΕ αλλά και από το “Κ”ΚΕ. Αλλά δεν έφτανε αυτό για τον εκμηδενισμό του.

Έτσι, στις 19/1/09 ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε επερώτηση στη Βουλή, ζητώντας από την κυβέρνηση να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να σταματήσει η λειτουργία του indymedia. Ως επιχείρημα – πρόσχημα προέβαλε το ότι το indymedia χρησιμοποιεί για τη λειτουργία του το δίκτυο του πολυτεχνείου της Αθήνας χωρίς να έχει άδεια για κάτι τέτοιο.

Μετά την επερώτηση του Βελόπουλου, ο υφυπουργός παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος έστειλε στον πρύτανη του πολυτεχνείου Αθηνών έγγραφο[2], ζητώντας του να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό και το κλείσιμο του site. Αυτή τη στιγμή προσπαθούν να εντοπίσουν το site.

Τι πιστεύουμε εμείς για αυτά που λένε

Για μας είναι ξεκάθαρο ένα πράγμα. Αυτό που πειράζει τους από πάνω δεν είναι ότι κάποιοι χρησιμοποιούν τις υποδομές του πανεπιστημίου χωρίς άδεια. Αυτοί που προβάλουν αυτό το επιχείρημα είναι οι ίδιοι που προωθούν την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου. Επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου όχι απλώς σημαίνει ότι κάποιοι (φραγκάτοι) θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις υποδομές του χωρίς άδεια, αλλά ότι θα πρέπει η ακαδημαϊκή κοινότητα να ζητάει την άδειά τους για να χρησιμοποιήσει τις υποδομές. Το να εξοργίζονται λοιπόν αυτοί επειδή κάποιοι χρησιμοποιούν υποδομές του πανεπιστημίου χωρίς άδεια[3] είναι τουλάχιστον υποκριτικό και ύποπτο. Πιστεύουμε πως ο στόχος τους δεν είναι απλώς να σταματήσει να λειτουργεί το indymedia μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου. Ο στόχος τους είναι να σταματήσει να υπάρχει το indymedia.

Γιατί θέλουν να κλείσουν το indymedia

Το indymedia τούς απειλεί. Τους απειλεί γιατί είναι ένα μέσο ενημέρωσης που δεν μπορούν να ελέγξουν. Και μάλιστα τους απειλεί δυο φορές γιατί, ως διαδικτυακό, είναι ένα μέσο παγκόσμιας εμβέλειας. Η εξουσία τους βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον έλεγχο της πληροφορίας. Οι άνθρωποι για να υποταχθούν πρέπει να πιστέψουν τα ψέματά τους. Και αν υπάρχουν φωνές εξίσου δυνατές με τις δικές τους οι οποίες δείχνουν τα ψέματά τους, τότε οι άνθρωποι δε θα τους πιστεύουν και ούτε θα τους υπακούουν πια.

Το indymedia τους απειλεί επίσης γιατί είναι ένας χώρος επικοινωνίας και ανταλλαγής ανατρεπτικών απόψεων πέρα από οποιαδήποτε διαμεσολάβηση, εμπορική αξιοποίηση ή έλεγχο. Ένας χώρος όπου κυοφορούνται και ζυμώνονται ιδέες και προτάσεις για το πώς θα μπορούσαμε να ζήσουμε διαφορετικά απ’ ότι μας αναγκάζουν.

Θέλουν να κλείσουν το indymedia στην προσπάθειά τους να ανακόψουν ότι ξεκίνησε με την εξέγερση του Δεκέμβρη

Μετά την εξέγερση του Δεκέμβρη και το πρώτο μούδιασμα, οι από πάνω οργανώνουν την κατασταλτική άμυνά τους: παραγγέλνουν αύρες και υδροφόρες διάλυσης του πλήθους, προωθούν περικοπή – κατάργηση του ασύλου, συζητούν το ενδεχόμενο χρήσης του στρατού με αστυνομικές αρμοδιότητες, τη χρήσης σκύλων στις διαδηλώσεις κ.α. Μεταξύ αυτών των μέτρων ενδέχεται να είναι και το κλείσιμο του Indymedia σε πρώτη φάση, με σκοπό την παύση και άλλων site ανατρεπτικού περιεχομένου αργότερα.

Το indymedia δεν είναι τέλειο…

Από τον τρόπο που μιλάμε για το indymedia, ίσως νομίσει κανείς ότι είναι κάτι τέλειο. Όχι, τα πράγματα δεν είναι τέλεια. Το indymedia έχει προβλήματα. Το βασικό, είναι ότι πολλές δημοσιεύσεις, ενώ προέρχονται από ανθρώπους του κινήματος με επιχειρηματολογία, κρύβονται ή διαγράφονται, γιατί κρίνεται εσφαλμένα από τη διαχειριστική ομάδα ότι δε συνάδουν με την πολιτική δημοσίευσης.

…αλλά το χρειαζόμαστε και δε θα το πάρουν

Το επαναστατικό κίνημα έχει ανάγκη από μέσα πληροφόρησης τα οποία βρίσκονται στα χέρια του – ελέγχονται από το ίδιο, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ελεύθερη έκφραση και ενημέρωσή του. Μπορεί η λειτουργία τους να παρουσιάζει προβλήματα, αλλά αυτό δεν αφορά την εξουσία. Τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν από το κίνημα. Αυτό είναι άλλωστε και το στοίχημα της αυτοδιαχείρισης: η επίλυση των προβλημάτων από εμάς τους ίδιους.

Δε θα αφήσουμε καμιά εξουσία να μας στερήσει τη φωνή παίρνοντάς μας τα μέσα επικοινωνίας που έχουμε.

Η Υπεράσπιση του indymedia είναι υπεράσπιση της δυνατότητας των κινημάτων να διαδίδουν ανατρεπτικές ιδέες.

Αν καταφέρουν να φιμώσουν το Indymedia, θα έχει γίνει η αρχή για τη φίμωση και άλλων μέσων αναμετάδοσης ανατρεπτικών ιδεών. Αυτό μας αφορά όλους. Αφορά όλους εκείνους οι οποίοι αγωνίζονται για την κοινωνική απελευθέρωση.

Κάτω τα χέρια από το Athens Indymedia

16/2/2009

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (Persona non Grata)


[1]

Ολόκληρη την πολιτική δημοσίευσης μπορείτε να τη βρείτε στο: http://athens.indymedia.org/policy.php3?lang=el

[2] το έγγραφο έχει αριθμό 414 / 26-1-09. Υπάρχει στο: http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=982332

[3] Και βέβαια για αυτό το «χωρίς άδεια» τίθεται το ερώτημα: «χωρίς άδεια από ποιον; από τα όργανα της κυβέρνησης μέσα στο πανεπιστήμιο (δηλαδή από αυτούς που προωθούν την επιχειρηματικοποίησή του);, από το κοινωνικό κίνημα το οποίο έχει ανάγκη από μέσα αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας όπως το indymedia;, από ποιον;»

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.