Η 8Η ΜΑΡΤΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΟΡΤΗ–ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ


8 Μάρτιου 1857. Οι εργάτριες  της κλωστοϋφαντουργίας στην Ν. Υόρκη απεργούν και διαδηλώνουν στον δρόμο ενάντια στις άθλιες συνθήκες εργασίας και στους χαμηλούς μισθούς.

 

8 Μαρτίου 1917. Οι εργάτριες στην Αγία Πετρούπολη απεργούν και συμμετέχουν σε πορεία με αιτήματα το τέλος του Α ‘Παγκοσμίου Πολέμου, τον τερματισμό των ελλείψεων τροφίμων και το τέλος του τσαρισμού.

 

8 Μαρτίου 2022.  Έχουν δημοσιοποιηθεί στην ελληνική κοινωνία ακόμη 3 γυναικοκτονίες στην αιματηρή λίστα των 19 γνωστοποιημένων γυναικοκτονιών από το 2021 και μετά.

 

 

Γνωρίζουμε την 8η μάρτη  ως ακόμη μία ευκαιρία κατανάλωσης, εμπορικών προσφορών και δώρων, αγορές που ‘’εξυμνούν’’ και ‘’τιμούν’’ την γυναικεία ύπαρξη ως  το ωραίο, ιερό φύλο. Μέσα στην καπιταλιστική και πατριαρχική πραγματικότητα, η  μνήμη των φεμινιστικών και ταξικών αγώνων, απεργιών, διαδηλώσεων και συγκρούσεων έχει αντικατασταθεί και  έχει νομιμοποιηθεί κοινωνικά πλήρως , με πλήρη κοινωνική νομιμοποίηση, από την αγορά καταναλωτικών υλικών αγαθών, χάνοντας έτσι εντελώς την πολιτική και ιστορική σημασία της και μετατρέποντας την σε ακόμη μία εμπορευματοποιημένη μέρα.

Από τον Φεβρουάριο του ‘21, οπού έφτασε και στην ελληνική κοινωνία  το κίνημα του #metoo στον χώρο του αθλητισμού και του θεάτρου, ήρθαν στο φως παραβιαστικές συμπεριφορές, σεξουαλικές κακοποιήσεις, έμφυλες διακρίσεις καθώς και κυκλώματα παιδοβιασμού και sextrafficking  κυρίως από την πολιτιστική και κοινωνική ελίτ. Αυτές οι καταγγελίες  όμως  δεν περιορίστηκαν στον αθλητισμό και στην τέχνη, αφού λίγο καιρό μετά γνωστοποιήθηκαν σεξουαλικές παρενοχλήσεις  σε φοιτήτριες  από καθηγητές τους σε ΑΠΘ, ΔΙΠΑΕ και με τα πιο πρόσφατα περιστατικά στο πανεπιστήμιο Πάτρας, καθώς και στην ΑΣΟΕΕ, όπου εκεί οι καταγγελίες για τον καθηγητή κάνουν αναφορά για παιδεραστία ανηλίκων. Όλα αυτά τα περιστατικά δείχνουν την ωμή και βίαιη πραγματικότητα στην πατριαρχία, την οποία βιώνουν όλες οι θηλυκότητες  σε κάθε κοινωνικό πεδίο, από τα σεξιστικά σχόλια στον δρόμο, τον εξευτελισμό, την εκμετάλλευση και τις διακρίσεις  στον εργασιακό χώρο, μέχρι τους βιασμούς, τις κακοποιήσεις και τις γυναικοκτονίες, πολλές φορές μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. Αμέσως μετά, ξεκινάει  Τα περιστατικά αυτά, ακολουθούνται πάντα από ένα τηλεοπτικό σόου που εξευτελίζει κάθε καταγγελία για σεξουαλική κακοποίηση σε κάθε ειδησεογραφικό πάνελ, όπου κύριο θέμα συζήτησης είναι ο χαρακτήρας της καταγγέλουσας, οι ενδυματικές τις επιλογές, η σεξουαλική της ζωή, γελοιοποιώντας το βίωμα της καταγγέλουσας, δικαιολογώντας και ξεπλένοντας τον θύτη. Μάλιστα, ακόμη και στις πιο ακραίες μορφές που μπορεί να λάβει η πατριαρχία, όπως ας πούμε στις γυναικοκτονίες, τα ΜΜΕ παρουσίαζαν τον εν λόγω φόνο ως έγκλημα ζήλιας, πάθους ή ως κάποιας ‘’έκρηξης’’ των ψυχολογικών προβλημάτων του γυναικοκτόνου. Ωστόσο, ενώ όλες οι γυναίκες και θηλυκότητες  βιώνουν  τις εκφάνσεις  της πατριαρχίας, την κουλτούρα του βιασμού, τα έμφυλα πρότυπα, τον σεξισμό και τον μισογυνισμό, είναι σημαντικό να τονίζεται η διαφορετική αντιμετώπιση που λαμβάνουν οι γυναίκες και οι θηλυκότητες που ανήκουν στον πάτο της ταξικής πυραμίδας, οι οποίες όχι απλά δεν μπορούν να στηριχτούν και να δικαιωθούν μέσω της αστικής δικαιοσύνης, αλλά δεν έχουν καν την ευκαιρία να το γνωστοποιήσουν και να το μοιραστούν, όπως ας πούμε οι μετανάστριες, οι τρανς γυναίκες, οι σεξεργάτριες κλπ.

Η πατριαρχία αποτελεί ένα απ’τα θεμέλια των εξουσιαστικών σχέσεων, όντας από μόνη της ένα σύστημα έμφυλης καταπίεσης, άμεσα διαπλεκόμενη όμως, με την την ταξική καταπίεση και εκμετάλλευση. Πιο συγκεκριμένα, από την μία όψη του νομίσματος επικρατεί το πρότυπο της σωστής γυναίκας ως σωστής νοικοκυράς και προπάντων μητέρας, χρήσιμη μόνο για την κοινωνική αναπαραγωγή του κεφαλαίου και επομένως για την παραγωγή εργατικού δυναμικού. Από την άλλη, το κράτος στην προσπάθεια του να καταστείλει τους φεμινιστικούς αγώνες και κινήματα δημιουργεί ένα νέο πρότυπο, αυτό της επιτυχημένης γυναίκας με λαμπρή καριέρα, γεγονός που λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας για τον καπιταλισμό αποπροσανατολίζοντας και απονοηματοδοτόντας έτσι τον φεμινισμό από την αγωνιστική και επαναστατική του κατεύθυνση. Συνεπώς, ο νεοφιλελευθερισμός μέσω της αστικής δικαιοσύνης στοχεύει στην εξάλειψη του ταξικού προσήμου και ριζοσπαστικότητας του φεμινισμού, για την διατήρηση των τωρινών κοινωνικοπολιτικών συνθηκών. Έτσι, ενώ δίνεται η εντύπωση ότι νέες νομοθεσίες μπορούν να βάλουν τέλος στον σεξισμό, στην κουλτούρα του βιασμού και στις έμφυλες ανισότητες, στην πραγματικότητα εξασφαλίζουν περισσότερα προνόμια για τις γυναίκες και θηλυκότητες που βρίσκονται σε ήδη πιο προνομιούχες θέσεις από αυτές που είναι σε χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, ή αλλιώς στην αθέατη πλευρά αυτού του κόσμου όπως οι έγκλειστες σε κέντρα κράτησης και στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι άνεργες, αυτές που αναγκάζονται να εκδίδονται για να καταφέρουν να επιβιώσουν στην πατριαρχική και καπιταλιστική κοινωνία.

Η μόνη απάντηση σε όλα αυτά τα περιστατικά παραβιαστικών συμπεριφορών, βιασμών, γυναικοκτονιών και πατριαρχικών εγκλημάτων είναι η γνωστοποίηση- καταγγελία τους και η  δημιουργία χώρων ασφαλείας για τα άτομα που μοιράζονται και επικοινωνούν τέτοια βιώματα. Δίχως ψευδαισθήσεις ότι το κράτος και η αστική δικαιοσύνη νοιάζεται και λειτουργεί ωφέλιμα προς τις καταπιεσμένες, και ενάντια στο αφήγημα ότι η αποκλειστική λύση είναι η δικαστική οδός -ακόμα και αυτός ο δρόμος χαρακτηρίζεται από ταξικές διακρίσεις-, εμείς προτάσσουμε την έμπρακτη και αδιαμφισβήτητη αλληλεγγύη προς όλες τις καταγγέλλουσες και καταπιεσμένες. Ο στόχος δεν είναι η διαπραγμάτευση ‘’λίγο καλύτερων όρων’’ ζωής ή η απόκτηση ισόποσων μεριδίων στην  έμφυλη βία και εκμετάλλευση, αλλά η ολική συντριβή της πατριαρχίας. Και αυτή θα έρθει μόνο με διαθεματικούς και συνολικοποιημένους  αγώνες  ενάντια στην πατριαρχική και καπιταλιστική κυριαρχία, αυτή που πνίγει μετανάστριες στο Αιγαίο, που λεηλατεί τον φυσικό κόσμο για το κέρδος, που συγκαλύπτει βιασμούς και γυναικοκτονίες και που έχει οδηγήσει την κοινωνία στην απόλυτη εξαθλίωση και υποβάθμιση. Να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας, μέχρι να είμαστε όλες ελεύθερες!

ΚΑΜΙΑ ΑΛΛΗ ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ 

ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΟΡΓΗ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΊΑ ΧΕΙΡΑΦΈΤΗΣΗ

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

https://autonomofysiko.espivblogs.net/

6/3/2022

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.