Ενημέρωση από την γενική συνέλευση του συλλόγου

Στην συνέλευση του συλλόγου φοιτητών φυσικού στις 12/11 ψηφίστηκε το παρακάτω ανοιχτό προς συνδιαμόρφωση πλαίσιο

ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΝΟΙΧΤΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ

Μια ομάδα φοιτητών/τριών αποφασίσαμε να συνδιαμορφώσουμε μια πρόταση αγώνα ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση. Επιθυμούμε ο κόσμος που θέλει να συμμετέχει ενεργά στην διαδικασία να διαμορφώσει και αυτός τον λόγο και να συμμετέχει ισότιμα στις δράσεις. Δεν θέλουμε να υπάρχει παθητική αποδοχή των δικών μας προτάσεων, αλλά να συμμετέχουμε όλοι και όλες μαζί ενεργά. Έτσι αίρεται ο διαχωρισμός ανάμεσα σε εκείνες/εκείνους που θα δημιουργήσουν το πολιτικό πλαίσιο και σε εκείνες/εκείνους που θα το ακολουθήσουν. Το πλαίσιο μας λοιπόν είναι ανοιχτό σε αλλαγές και διορθώσεις που κινούνται σε παρόμοια κατεύθυνση κατά την διάρκεια της συνέλευσης. Σε περίπτωση που ψηφιστεί, η συντονιστική επιτροπή θα διαμορφώσει το πλαίσιο σε ολοκληρωμένο κείμενο χωρίς να αλλάζει την απόφαση της συνέλευσης, συμπληρώνοντας πολιτικά στο ίδιο πνεύμα.

  • Ενάντια στο ν+2: Οδηγεί σε περαιτέρω εντατικοποίηση της φοίτησης. Στοχεύει στο να μην υπάρχει χρόνος για ενασχόληση με πολιτικές ή πολιτιστικές διαδικασίες. Η κυβερνήσεις και οι διοικήσεις καλλιεργούν μυωπικά εξειδικευμένο, αποδοτικότερο, παραγωγικό εργατικό δυναμικό για τις ανάγκες της αγοράς. Μαζί με τις ελάχιστες εστιακές θέσεις, την προσπάθεια επιβολής αντιτίμου και αύξησης του κόστους ζωής, προσθέτει επιπλέον ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση. Οικονομικά και κοινωνικά χαμηλότερα στρώματα που ήδη δυσκολεύονται να σπουδάσουν λόγω χρόνου που πρέπει να αφιερώσουν για τις ανάγκες διαβίωσής τους, βρίσκονται μπροστά σε ένα ακόμα εμπόδιο.

  • Ιδιωτικά κολλέγια – ισοτίμηση: Η κυβέρνηση προωθεί τα συμφέροντα της ιδιωτικής εκπαίδευσης και υποτιμά την ήδη υποβαθμισμένη δημόσια εκπαίδευση, καθώς η ιδιωτική θα λειτουργήσει ανταγωνιστικά προς αυτήν. Ανοίγουν τον δρόμο με τα νομοσχέδια που περνάνε οι τελευταίες κυβερνήσεις για την ίδρυση σχολών και τμημάτων με δίδακτρα.

 

  • Θέματα σχολής:

 

  • Πιστοποιητικό Διδακτικής Επάρκειας : Το πιστοποιητικό διαιρεί τους αποφοίτους στους έχοντες και στους μη έχοντες το επαγγελματικό δικαίωμα να διδάξουν. Απαιτούμε την κατάργηση του πιστοποιητικού διδακτικής επάρκειας και σε αυτή την κατεύθυνση απαιτούμε από το τμήμα το πτυχίο μας να είναι επαρκές , χωρίς να χρειάζονται επιπλέον μαθήματα εκτός του κορμού .

  • Λόγω της υποχρηματοδότησης οι θέσεις στα εργαστήρια της σχολής είναι ελάχιστες . Απαιτούμε να υπάρχουν θέσεις για όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες στα εργαστήρια

  • Άσυλο – κλειδώματα: Το άσυλο για μας είναι χώρος αγώνων. Ειδικά σε μια περίοδο επιθετικής αναδιάρθρωσης της εκπαίδευσης το κράτος επιδιώκει το πανεπιστήμιο να είναι χώρος στείρας ακαδημαϊκής γνώσης, όπου η αυτοοργάνωση και η δραστηριότητα έξω από τα θεσμικά πλαίσια δεν έχουν θέση και αποτελεί ασφαλή χώρο για ιδιωτικές επενδύσεις. Χρόνια κρατική στρατηγική είναι η απονοηματοδότηση της έννοιας του ασύλου στην κοινή γνώμη και μέσω του «σπρωξίματος» εμπορίου ναρκωτικών εντός του campus και παραφουσκώματος του ζητήματος στα media, προσπαθώντας να παρουσιάσουν το άσυλο ως χώρο «ανομίας». Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια συνολική επίθεση ενάντια στο άσυλο, συγχρονισμένα από το κράτος και την διοίκηση του πανεπιστημίου. Θεσμικά το κατήργησαν και ταυτόχρονα δημιουργούν περιβάλλον ερήμωσης κλειδώνοντας εσωτερικές και εξωτερικές πόρτες . Τους ίδιους στόχους εξυπηρετεί και το κατέβασμα του ρολού στη ΣΘΕ . Χαρακτηριστικό παράδειγμα της στόχευσης του κράτους και των διοικήσεων για το άσυλο είναι η χθεσινή επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕ αλλά και το λοκ-άουτ των φοιτητών/τριών από την σχολή με στόχο την ανενόχλητη είσοδο της αστυνομίας και το άνοιγμα των πολιτικών στεκιών

  • Κόστος φοίτησης: Ζούμε σε μία συγκυρία συνεχούς υποτίμησης των όρων διαβίωσής μας. Οι φοιτητικές παροχές είναι όλο και πιο μειωμένες και υποχρηματοδοτούμενες. Οι εστιακές θέσεις είναι ελάχιστες, κόσμος που έχει ανάγκη αποκλείεται από τις εστίες. Δομές στήριξης των φοιτητών υπολειτουργούν, η ποιότητα του φαγητού της λέσχης είναι απαράδεκτη και το κόστος διαβίωσης στην πόλη όλο και αυξάνεται (βλ νοίκια). Επίσης οι συγκοινωνίες υποβαθμίζονται δραματικά καθιστώντας τις μετακινήσεις πολύ δύσκολες. Να μην υπάρχει κανένας περιορισμός όσον αφορά το έτος φοίτησης για τις φοιτητικές παροχές .Θέση στις εστίες για όποιον/α έχει ανάγκη . Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στις εστίες .Δωρεάν μετακινήσεις για όλους/ες .

  • Ενάντια στην μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό τασσόμαστε στο πλευρό των μεταναστών/τριών ως κατατρεγμένους αυτού του κόσμου . Τους/τις υπερασπιζόμαστε απέναντι σε κράτος και παρακράτος .

    Δράσεις:

  • Κατάληψη της σχολής από 14-17/11 με συζητήσεις και δράσεις που θα αποφασιστούν από την συντονιστική επιτροπή .

  • Συγκέντρωση και αφαίρεση του ρολό στην ΣΘΕ την Τρίτη 19/11 στις 11:00

  • Παρέμβαση στον πρόεδρο της σχολής την Δευτέρα 18/11 για το ζήτημα των εργαστηρίων

  • Οργάνωση δράσεων στην συντονιστική επιτροπή για το άνοιγμα των σχολών και του campus με φυσική παρουσία, πχ κόψιμο κλειδαριών και ό,τι άλλο προταθεί.

  • Σπάσιμο του ελέγχου και παρέμβαση στη λέσχη

  • Συμμετοχή στην πορεία της 17 Νοέμβρη

  • Καλούμε συντονισμό συλλόγων καθηγητικών σχολών για το ζήτημα της διδακτικής επάρκειας

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.