κείμενο συνέλευσης αδιαμεσολάβητου αγώνα για τα συγγράμματα

(Τα κείμενα της συνέλευσης αδιαμεσολάβητου αγώνα μπορείτε να τα βρείτε και σε αυτό το blog γιατί κόσμος του αυτόνομου σχήματος συμμετέχει ως άτομα και στη συνέλευση αδιαμεσολάβητου αγώνα. Ξεκαθαρίζουμε πάντως ότι η συμμετοχή μας στη συνέλευση αδιαμεσολάβητου αγώνα δε σημαίνει επουδενί πως οι υπόλοιποι συμμετέχοντες ταυτίζονται με τις απόψεις του αυτόνομου σχήματος ούτε πως ο σκοπός της συμμετοχής μας είναι αυτός. Στόχος της ΣΑΑ είναι ο πλουραλισμός και η σύνθεση των διαφορετικών προσεγγίσεων των ανθρώπων που συμμετέχουν.)

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (Persona non Grata)

 

λίγες σκέψεις και μια ιδέα

ενάντια στην περικοπή των συγγραμμάτων

Τη στιγμή που για όλους μας η καθημερινότητα γίνεται όλο και πιο ασφυκτική, με την εντατικοποίηση των σπουδών μας να εντείνεται και μια πολύπλευρη χρονική-οικονομική πίεση να μαίνεται, ήρθαν φέτος οι περικοπές στα συγγράμματα για να μας δυσκολέψουν τη ζωή. Γιατί με την έναρξη του νέου ακαδημαϊκού έτους (και την ψήφιση του νέου νόμου) στο φυσικό και σε άλλες σχολές δίνεται μόνο ένα σύγγραμμα ανά μάθημα παρόλο που η ύλη καλύπτεται από δύο ή και τρία βιβλία, τα οποία μέχρι φέτος δίνονταν κανονικά. Στη σχολή μας κόπηκαν όλα τα βιβλία ασκήσεων (Γενική Φυσική Ι και ΙΙ, ηλεκτρισμός-μαγνητισμός, κβαντομηχανική Ι, ηλεκτρονική) και επίσης ο δεύτερος τόμος από το βιβλίο των εκδόσεων της Κρήτης για την αστρονομία. Σε όλο το προηγούμενο εξάμηνο, λοιπόν, ψάχναμε στην κυριολεξία από δω και από κει, από γνωστούς (όποιος είχε) σε μεγαλύτερα έτη, από τα περιορισμένα αντίτυπα της βιβλιοθήκης να βρούμε και να φωτοτυπήσουμε αυτά τα βιβλία. Όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα τα αγόραζαν κιόλας. Βέβαια, ούτε άπειρο χρόνο για ψάξιμο έχουμε ούτε περιθώρια για επιπλέον οικονομικά έξοδα. Αλλά ούτε μας αρέσει το κλίμα ανταγωνισμού που δημιουργείται γιατί δεν είναι όλοι σε θέση να ανταπεξέλθουν σ’ αυτή την κατάσταση  το ίδιο εύκολα.

Την ίδια στιγμή βέβαια, χρήματα για αύξηση στη αστυνόμευση του πανεπιστημίου υπάρχουν. Αλλά και ακόμη περισσότερα για ερευνητικά προγράμματα με «αθώους» τίτλους που στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε ούτε για «τι» ούτε για «ποιον» δουλεύουν (ναι, αναφερόμαστε στην θολή σχέση πανεπιστημιακής έρευνας- επιχειρήσεων, αστυνομίας, στρατού). Φυσικά, η στάση των καθηγητών απέναντι στα φοιτητικά ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε είναι η αδιαφορία αφού ούτε τα ερευνητικά ούτε τα κέρδη από τα πνευματική ιδιοκτησία που έχουν επάνω στα συγγράμματά θίγονται. Και οι εκδοτικοί οίκοι συνεχίζουν να πλουτίζουν ενώ θα μπορούσαν να υπάρχουν πανεπιστημιακά τυπογραφεία που να ρίχνουν το κόστος στο ελάχιστο.

Τις τελευταίες εβδομάδες στο πανεπιστήμιο γύρω από το ζήτημα της περικοπής των συγγραμμάτων έχει συγκροτηθεί  συνέλευση για τα βιβλία. Άτομα από διάφορες σχολές, με μεγάλο και μη πρόβλημα με τα βιβλία, που δεν ανήκουν σε παρατάξεις και δεν κατεβαίνουν σε εκλογές συναντιούνται με αδιαμεσολάβητους όρους και με κοινό άξονα την απόκτηση των βιβλίων. Η συνέλευση αδιαμεσολάβητου αγώνα συμμετέχει στο εγχείρημα με τη λογική που αναπτύσσουμε στην επόμενη παράγραφο.

Όπως έχει η κατάσταση αλλά και όπως αντιλαμβανόμαστε συνολικά το ζήτημα της διαχείρισης των ζωών μας βλέπουμε ότι λύση στο πρόβλημα δεν είναι η καταγγελία της περικοπής των όσων μέχρι τώρα μας χορηγούνταν και η –κατ’ επέκταση- διεκδίκηση με μορφές διαμαρτυρίας αλλά η έμπρακτη απόκτησή τους από εμάς τους ίδιους. Γιατί για τις ανάγκες μας δεν περιμένουμε από κανένα σωτήρα να νοιαστεί και να επωφεληθεί από αυτές για εκλογικά και λοιπά συμφέροντα, αλλά παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, συνεργαζόμαστε και δρούμε ο ένας πλάι στην άλλη και, με τα μέσα που έχουμε, προσπαθούμε να φέρουμε σταδιακά στις ζωές μας την αλλαγή που θέλουμε να δούμε στον κόσμο.

Μια πρόταση για το συγκεκριμένο θέμα είναι η κατάληψη εκτυπωτικών υποδομών για να βγάλουμε τα βιβλία που μας έκοψαν και άλλα βιβλία που θέλουμε. Αυτό είναι ένα μόνο από τα πολλά που μπορούμε να καταφέρουμε αν σταματήσουμε να γκρινιάζουμε και στηριχτούμε στις δυνάμεις μας. Το θέμα είναι να θέλουμε.

Την Τετάρτη 9/5 στις 13:00 στο φουαγιέ της σχολής υπάρχει συνάντηση όσων συμφοιτητών και συμφοιτητριών από το φυσικό ενδιαφερόμαστε να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση. Όποιος θέλει να συμμετέχει είναι ευπρόσδεκτος.

2/5/2012

συνέλευση αδιαμεσολάβητου αγώνα φυσικού

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.