κείμενο για τη συντονιστική επιτροπή

το παρακάτω κείμενο γράφτηκε από ανένταχτο κόσμο ο οποίος μετά από συμμετοχή κάποιων εβδομάδων στη συντονιστική επιτροπή του φυσικού και προσπάθεια αυτή να λειτουργήσει αμεσοδημοκρατικά αποφάσισε τελικά να αποχωρήσει βλέποντας την άρνηση των παρατάξεων που συμμετείχαν στη συντονιστική επιτροπή να σεβαστούν έναν ισότιμο τρόπο λειτουργίας της διαδικασίας. Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται και εδώ γιατί ως αυτόνομο σχήμα συμφωνούμε με αυτό και ήμασταν και εμείς ανάμεσα σε αυτούς που αποχώρησαν χωρίς αυτό να σημαίνει πως όσοι αποχώρησαν ασπάζονται τις ιδέες του αυτόνομου σχήματος. Επιπλέον θεωρούμε το κείμενο αυτό σημαντική συνεισφορά στη συζήτηση για τις δομές του φοιτητικού κινήματος.

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (Persona non Grata)

******

συνεχίζουμε τον αγώνα, επαναπροσδιορίζουμε τις δομές


Το φοιτητικό κίνημα δεν είναι στάσιμο αλλά παίρνει τα χαρακτηριστικά του από τον κόσμο που συμμετέχει ενεργά σ’ αυτό. Συνεπώς τα όργανα του φοιτητικού κινήματος δεν μπορούν να προσδιορίζονται μόνο ιστορικά. Όταν ανανεώνονται τα πρόσωπα που το απαρτίζουν γεννιέται η ανάγκη να επαναπροσδιοριστούν και τα ίδια τα όργανα του. Δεν μπορούμε να θεωρούμε κεκτημένες και μη αμφισβητήσιμες διαδικασίες του κινήματος όπου δεν μπορούν να συμμετέχουν όλοι ισότιμα. Οτιδήποτε «κεκτημένο» δεν συνεπάγεται ότι είναι και κατεκτημένο απ΄ όλους.

Θεωρούμε αναγκαίο οι δομές μέσα από τις οποίες θα δρούμε να χαρακτηρίζονται από αλληλεγγύη, συντροφικότητα, εμπιστοσύνη, απαλλαγμένες από λογικές ανάθεσης και όλοι να συμμετέχουμε ισότιμα και να μπορούμε να συνδιαμορφώνουμε από μηδενική βάση (πάντα κάτω από ένα κινηματικό πρίσμα). Οι αποφάσεις θέλουμε να παίρνονται από τα κάτω και οι αναλύσεις να μην αναλώνονται σε αντιπαραθέσεις έτοιμων πολιτικών γραμμών. Ανάγκη μας είναι να πορευτούμε ο ένας πλάι στον άλλο και όχι οι πολλοί πίσω από λίγους. Να αποφασίζουμε εμείς για εμάς.

Θέλοντας να εκφραστούμε και να δράσουμε συλλογικά μέσα από τα όργανα του φοιτητικού κινήματος και συγκεκριμένα μέσα από τη συντονιστική επιτροπή, συμμετείχαμε διεκδικώντας μία ισότιμη διαδικασία. Στην πορεία φάνηκε ότι δεν υπήρχε διάθεση να αμφισβητηθεί η υπάρχουσα παραταξιακή- κομματοκεντρική κουλτούρα (κάτι σαν αυτό που βλέπουμε στη γενική συνέλευση με τους παράλληλους μονολόγους και την αντιπαράθεση μηχανισμών). Ενώ φαινομενικά υπήρχε χώρος να ακουστούν οι διαφορετικές απόψεις στην πράξη δεν λαμβάνονταν ουσιαστικά υπόψη στη διαμόρφωση του πλαισίου. Μερικά ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα παρακάτω: 1) Ενώ είχαμε καταλήξει όλοι από κοινού σε ένα κείμενο, προστίθενταν παράγραφοι χωρίς να έχουν περάσει από τη συλλογική διαδικασία. 2)Για εμάς σε μια σωστή διαδικασία ο κόσμος του κινήματος πρέπει να συνδιαμορφώνει το περιεχόμενο από μηδενική βάση, να μπαίνουν μόνο τα από κοινού συμφωνημένα και όπου υπάρχει διαφωνία να μην μπαίνει τίποτα μέχρι να συζητηθούν. Στη συντονιστική επιτροπή υπήρξε άρνηση να φύγουν από το πλαίσιο θέσεις στις οποίες υπήρχαν διαφωνίες μέχρι αυτές να συζητηθούν. 3)Στο πανό της ΣΘΕ στην πορεία της ΔΕΘ μπήκαν θέσεις που ήταν γνωστό ότι δεν συμφωνούσαν όλοι.

Όπως γίνεται εμφανές, πολλά από τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω και θεωρούμε απαραίτητα για μια υγιή διαδικασία έλλειπαν από τη συντονιστική επιτροπή. Η διαφωνία μας δεν ήταν πολιτική αλλά επί της διαδικασίας. Αυτός είναι ο λόγος που αποχωρίσαμε και αποφασίσαμε να δράσουμε ανεξάρτητα και παράλληλα προς αυτήν.

Η αποχώρηση μας από τη συντονιστική επιτροπή δεν σημαίνει αποχώρηση από το κίνημα. Δεν έχουμε σκοπό να πάμε σπίτι μας και δεν νομίζουμε ότι αυτό αποτελεί λύση. Καλούμε τον κόσμο να μπεί στις διαδικασίες, να τις ζωντανέψει και να εκφραστεί μέσα από αυτές. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε δημιουργώντας μια δομή μέσα από την οποία να μπορούμε να εκφραστούμε και λειτουργήσουμε με τον τρόπο που θέλουμε. Μια συνέλευση στην οποία καλούμε κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια να έρθει να βάλει τη δημιουργικότητα και τη φαντασία του/της, να συνδιαμορφώσει από κοινού τον λόγο και τις δράσεις, το σύνολο του αγώνα μας.

.

Ραντεβού την

Παρασκευή 30/9 στις 12:00 στο Φουαγιέ του φυσικού.

.

Και μην ξεχνάς, εμείς για εμάς

*****

Η συζήτηση για τις δομές του κινήματος και τις μορφές οργάνωσής τους έχει ξεκινήσει…

.

28/9/2011

Κάποιες-κάποιοι από το κατειλημμένο φυσικό

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.