κείμενο για τους πρωτοετείς

Αυτό το κείμενο δεν κρύβει από πίσω κάποιους ακόμα ψηφοθήρες…

Μετά από εξαντλητικό διάβασμα και σπίτι-σχολειό-φροντιστήριο-σπίτι, βρίσκεσαι τώρα στο Φυσικό. Έρχεσαι όμως σε μια ιδιαίτερη συγκυρία. Εν μέσω ενός αναδυόμενου φοιτητικού κινήματος και με τις περισσότερες σχολές στην ελλάδα να βρίσκονται υπό κατάληψη. Το φοιτητικό αυτό κίνημα αντιστέκεται στον νέο νόμο πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που ψηφίστηκε από τη Βουλή στις 24/8 (καθόλου τυχαία μέσα στο καλοκαίρι και πριν την εξεταστική) και ο οποίος μας οδηγεί στη εξαθλίωση, ισοπεδώνει κάθε ελευθερία και ζωή στο πανεπιστήμιο και μας πετάει στα σκουπίδια.

Μια ολοκληρωμένη ανάλυση για το τί φέρνει αυτό το νομοσχέδιο σίγουρα δε χωράει σε αυτό το κείμενο, αλλά περιληπτικά να πούμε ότι μειώνει την χρηματοδότηση του πανεπιστήμιου και άλλο, αναγκάζοντάς το να βρει πόρους στο ιδιωτικό κεφάλαιο, εντατικοποιεί τις σπουδές μας, κόβει τις όποιες παροχές (σίτιση, στέγαση), βάζει τις επιχειρήσεις και το στρατό μέσα στο πανεπιστήμιο (σ’αυτο το σημειο να πουμε ότι υπήρχαν είδη στα ΑΕΙ-ΤΕΙ, η διαφορά είναι ότι πλέον αποκτούν τον πρώτο λόγο, αν όχι τον μόνο, στο σύνολο τις έρευνας αλλά, και εδώ βρισκεται η ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα σπουδών μας) καταργεί το άσυλο των αγώνων, κατακερματίζει το πτυχίο μας και μας βάζει να ανταγωνιζόμαστε μεταξύ μας, εξαλείφει τα τελευταία ψήγματα του κοινωνικού και δωρεάν χαρακτήρα της παιδεία.

Η επίθεση αυτή στην εκπαίδευση είναι κομμάτι μιας συνολικότερης επίθεσης σε κάθε πτυχή της ζωής μας που έχει ενταθεί και έχει γίνει ολοφάνερη ειδικά τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης. Μια επίθεση που καταστρατηγεί κεκτημένα κοινωνικών αγώνων, που καταστρέφει τις ζωές μας για να συνεχίσει και να αυξηθεί η δικιά τους κερδοφορία. Που σπρώχνει στην εξαθλίωση και τη φτώχεια μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας, που προσπαθεί να παρουσιάσει την κρίση της κερδοφορίας τους σαν κρίση όλων μας με σκοπό βέβαια να πεισθούμε ότι και φταίμε και πρέπει να την πληρώσουμε.

Ο κόσμος που αγωνίζεται λοιπόν, εναντιώνεται κατά πρώτη βάση σε αυτόν τον νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και επίσης εναντιώνεται (ή θα έπρεπε να το κάνει) στην προαναφερθείσα επίθεση του καπιταλιστικού συστήματος σε όλη μας τη ζωή. Όσο συνειδητοποιούμε τη δύναμή μας ως φοιτητές, όσο επίσης κατανοούμε ότι είμαστε ένα ακόμα κομμάτι της κοινωνίας που πλήττεται, όσο παλεύουμε μαζί με τους υπόλοιπους καταπιεσμένους και όχι απλά συντεχνιακά για μας, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε.

Πρέπει βέβαια να τονίσουμε ότι δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι πριν από αυτό το νόμο, το πανεπιστήμιο ήταν καλό, ούτε παλεύουμε για να ξαναγυρίσουμε σε αυτό. Οι αυθαιρεσίες καθηγητών, οι έρευνα που γίνεται για λογαριασμό του κεφαλαίου και του στρατού και όχι για κοινωνικές ανάγκες, οι εργολαβίες που κόβουν και ράβουν μέσα στα πανεπιστήμια, το γεγονός ότι καλούμαστε να αποστηθίσουμε κατακερματισμένη και διαχωρισμένη γνώση, το ότι η επιστήμη είναι τόσο διαχωρισμένη από την καθημερινή ζωή που στο φυσικό φτάνουμε να μελετούμε τον φυσικό κόσμο μέσα σε αίθουσες χωρίς παράθυρα είναι κάποια παραδείγματα του τι συνέβαινε και συμβαίνει και σίγουρα δεν παλεύουμε για να τα διατηρήσουμε.

Μέσα σε αυτά βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι το ελληνικό πανεπιστήμιο (τουλάχιστον μέχρι τώρα) έχει στοιχεία ελευθερίας που κατακτήθηκαν με αγώνες, όπως οι ζωντανές κοινότητες αγώνα, το δικαίωμα να αποφασίζουμε συλλογικά για τη σχολή μας μέσα από τις συνελεύσεις μας, η πολιτικοποίηση (και όχι η κομματικοποίηση) που υπάρχει μέσα σε αυτό, οι ελεύθεροι χώροι, το άσυλο που λειτουργεί ως ορμητήριο αγώνων κ.α.

Βασική δομή αυτού του κινήματος, στην οποία πρέπει να συμμετέχεις και εσύ πλέον, είναι η Γενική Συνέλευση του συλλόγου φοιτητών του κάθε τμήματος. Η συνέλευση είναι μια συλλογική διαδικασία που (παρά τις μεγάλες προβληματικές που έχει και πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε) συμμετέχει ο καθένας ισότιμα και αδιαμεσολάβητα. Η ύπαρξη μιας διαδικασίας όπως αυτή όπου μπορούμε συλλογικά να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε είναι απαραίτητη.

Θα πούμε και λίγα λόγια για τις καταλήψεις, σε μια προσπάθεια να εναντιωθούμε στον κυρίαρχο λόγο που προσπαθεί να διαστρεβλώσει το νόημά τους. Οι καταλήψεις κατ’ αρχήν λειτουργούν ως μέσω πίεσης για το σύστημα καθώς μπλοκάρουν την διδακτική και ερευνητική λειτουργία του πανεπιστημίου. Επίσης, λειτουργούν ως κέντρα αγώνα όπου μαζευόμαστε, συζητάμε, αποφασίζουμε συλλογικά και οργανώνουμε τον αγώνα μας. Τέλος, μας δίνουν το χώρο και το χρόνο να βρεθούμε, να επικοινωνήσουμε και να δημιουργήσουμε μεταξύ μας σχέσεις κοινότητας και αλληλεγγύης. Μέσα γίνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις, συνελεύσεις, υπάρχει καθημερινή συντροφική κουζίνα κ.α.. Και όσο παραπάνω κόσμος έρχεται στην κατάληψη, τόσο πιο ζωντανή και ουσιαστική γίνεται δίνοντας μας τη δυνατότητα για περισσότερες εξωστρεφείς δράσεις που θα μας συνδέουν με άλλα κομμάτια της κοινωνίας.

Εμείς, ως αυτόνομο σχήμα φυσικού, συμμετέχουμε σε αυτόν τον αγώνα. Κατ’ αρχήν, το αυτόνομο σχήμα φυσικού είναι μια πολιτική συλλογικότητα που λειτουργικά έχει οριζόντια δομή, ώστε να συμμετέχουν όλοι ισότιμα. Η πολιτική θέση του δεν έρχεται από κανένα κομματικό φορέα αλλά από την ίδια τη συνέλευσή του. Από πολιτικής άποψης εναντιωνόμαστε σε κάθε σχέση εξουσίας και εκμετάλλευσης σε κάθε πτυχή της ζωής και αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ισοτιμίας, μοιράσματος και αλληλεγγύης, όπου θα αποφασίζουμε εμείς για εμάς. Σε αυτή τη βάση, θεωρούμε ότι το κίνημα θα είναι δυνατό όταν ο αγώνας γίνεται με διαδικασίες όπου όλοι συμμετέχουμε ενεργά και ισότιμα σε αυτόν, χωρίς φοιτητοπατέρες και ειδικούς της πολιτικής.

Υ.Γ. Πρέπει να τονίσουμε ότι ειδικά σε αυτήν τη φάση πολλές παρατάξεις θα σε προσεγγίσουν με χαμόγελα υποκρισίας, σε μια προσπάθεια να συνάψουν πελατειακές σχέσεις, προσφέροντάς σου σημειώσεις, ποτά σε κλαμπ και παρέες σε μια προσπάθεια να έχουν την υποστήριξη και γιατί όχι και τη ψήφο σου. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το αυτόνομο σχήμα φυσικού δεν συμμετέχει στις φοιτητικές εκλογές και δεν βρίσκεται σε αναζήτηση ψηφοφόρων. Αν θέλουμε κάτι αυτό είναι συναγωνιστές με τη δική τους άποψη και δύναμη που θα αγωνιστούμε απο κοινού. Θα συναντηθουμε στις κινήματικές διαδικασίες, θα συναποφασίζουμε τις δράσεις και το λόγο μας, θα βρεθούμε μαζί στις καταλήψεις, στις πορείες, στους αγώνες. Συμβουλή μας είναι να συμμετέχεις ενεργά στις διαδικασίες του συλλόγου, να διαβάσεις κάθε κείμενο και να μη δεχτείς άκριτα κάθε τι που θα σου πασάρουν.

***

Γενική Συνέλευση

του συλλόγου φοιτητών φυσικού

κάθε Τρίτη στις 12:00 στο κεντρικό αμφιθέατρο

***

Επίσης στην κατειλημμένη σχολή πραγματοποιούνται καθημερινά εκδηλώσεις, προβολές, συλλογικές κουζίνες, αντιμαθήματα και άλλες δράσεις. Το πρόγραμμα αναρτάται στη σχολή και στο blog του σχήματος. Ακόμη και αν δεν ξέρεις κανέναν, μη ντραπείς να έρθεις. Θα γνωριστούμε επί τόπου.

17/9/2011

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (Persona non Grata)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.