Ενάντια στο πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την παιδεία

Το κείμενο αυτό γράφτηκε από κάποιους αυτόνομους φοιτητές και φοιτήτριες και μοιράστηκε στην απεργιακή πορεία της 5/5/2010 στη Θεσσαλονίκη. Το αναδημοσιεύουμε για να αναδείξουμε το ζήτημα.

Αυτόνομο σχήμα φυσικού

Ο δούρειος ίππος του νεοφιλελευθερισμού

(σχετικά με το Πολυνομοσχέδιο Διαμαντοπούλου για την εκπαίδευση)

.

Σαν φοιτητές-φοιτήτριες που βρίσκουμε τους εαυτούς μας μέσα σε μια πραγματικότητα η οποία αλλάζει βαθιά και γρήγορα σκεφτήκαμε πως θα ήταν καλό να ενημερώσουμε, με τον τρόπο μας, για ένα ζήτημα πολύ σοβαρό: τις αλλαγές στην Παιδεία. Αναφερόμαστε στο κατεπείγον πολυνομοσχέδιο της Διαμαντοπούλου και συγκεκριμένα στο μέρος του νομοσχεδίου τιτλοφορημένου ως «Αναβάθμιση του ρόλου του εκπαιδευτικού».                                                         Πιστεύουμε πως με το πολυνομοσχέδιο αυτό, πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα, περνάν από τη πίσω πόρτα μέτρα και θεσμοί τα οποία, ως επί το πλείστον, θα έχουν αρνητικές συνέπειες για το σύνολο της κοινωνίας αφού αφορούν όλους μας: τους μόνιμους εκπαιδευτικούς, τους εν δυνάμει κι αδιόριστους, αλλά κυρίως τους μαθητές και τους γονείς τους.

Μια πρώτη ανάγνωση του πολυνομοσχεδίου.

Εισάγεται ο θεσμός του Πιστοποιητικού Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΠΠΚ), η κατοχή του οποίου είναι προϋπόθεση για τη συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ. Μετά την επιτυχία στο ΑΣΕΠ, κριτήρια για την κατάταξη στους πίνακες επιτυχόντων είναι τα μόρια που συλλέγει από τη βαθμολόγηση στον ΑΣΕΠ και από άλλα κριτήρια όπως: Ακαδημαϊκά Προσόντα (βαθμός πτυχίου, μεταπτυχιακό- διδακτορικό, δεύτερο πτυχίο, γνώση ξένης γλώσσας, γνώση χειρισμού Η/Υ ), Προϋπηρεσία εκπαιδευτικού, Κοινωνικά Κριτήρια (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, άτομα με αναπηρία). Όμως διαβάζοντας προσεκτικότερα τη πριμοδότηση του κάθε κριτηρίου προκύπτει πως η προϋπηρεσία θεωρείται λιγότερο σημαντική σε σχέση με την απόκτηση κάποιου τίτλου σπουδών. Τα παιδιά αντικαθιστούνται από τα βιβλία! Είναι εμφανές πως η απόκτηση όλων των παραπάνω ΄΄προσόντων΄΄ απαιτεί προσωπική χρηματοδότηση, μην υπολογίζοντας το οικονομικό υπόβαθρο των υποψηφίων και δη τώρα που εφαρμόζονται οι περικοπές. Μόνο σαν κακόγουστο αστείο μπορεί να ειπωθεί το ΄΄…ίσες ευκαιρίες και επιλογή των αρίστων.΄΄ που γράφτηκε στο σχέδιο νόμου.

.

Μετά απ’ όλη τη διαδικασία, η πρόσληψη δεν κατοχυρώνεται. Επόμενο βήμα είναι η, κατά το δοκούν, απόφαση του υπουργείου του αριθμού των εκπαιδευτικών που χρειάζεται. Αφού επιλεγεί, ο νεοδιόριστος μόνιμος εκπαιδευτικός, παραμένει επί δύο έτη ως δόκιμος εκπαιδευτικός. Καθιερώνεται ο θεσμός του Μέντορα του νεοδιοριζόμενου εκπαιδευτικού. Μετά και την αξιολόγηση και από τον μέντορα, ο δόκιμος μπορεί να προσληφθεί ή και όχι…

.

Για τους ωρομίσθιους: Ο θεσμός του ωρομίσθιου καταργείται. 17000 συμβασιούχοι πετιούνται στο δρόμο. Οι ανάγκες που κάλυπταν θα μπαλωθούν μέσο υπερωριών των μόνιμων εκπαιδευτικών και  με την εισαγωγεί των θεσμών της δεύτερης ειδικότητας και του αναπληρωτή με μειωμένο ωράριο. Με λίγα λόγια οι ΄΄μετανάστες-εκπαιδευτικοί΄΄, αφού χρησιμοποιήθηκαν για τη δύσκολη δουλειά και χωρίς καμιά αναγνώριση του έργου τους, διώχνονται.

.

Όσο για τους αναπληρωτές με μειωμένο ωράριο, ας δούμε τι θέλει το υπουργείο από αυτούς :

΄΄Αν για οποιαδήποτε αιτία απουσιάζουν από τις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης εκπαιδευτικοί, ή δημιουργηθούν έκτακτα λειτουργικά κενά κατά τη διάρκεια του διδακτικού έτους, προσλαμβάνονται, με αίτηση τους, προσωρινοί αναπληρωτές εκπαιδευτικοί με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.΄΄ (οι υποσημειώσεις είναι δικές μας και τα σχόλια δικά σας)

.

Για το τέλος έχουμε την αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων με τα εξής κριτήρια:

«α )Πόροι της Σχολικής Μονάδας (υλικοτεχνική υποδομή, οικονομικοί πόροι, ανθρώπινο δυναμικό), β ) Διοίκηση της Σχολικής Μονάδας (συντονισμός σχολικής ζωής, διαμόρφωση-εφαρμογή σχολικού προγράμματος, γ )αξιοποίηση μέσων και πόρων την  εφαρμογή του προγράμματος χωρίς απώλεια διδακτικών ωρών, δ ) το Κλίμα και τις Σχέσεις μεταξύ των παραγόντων της εκπαιδευτικής κοινότητας, ε ) το συνολικό πρόγραμμα κοινωνικής, πολιτιστικής, περιβαλλοντικής δράσης του Σχολείου, στ ) τις Εκπαιδευτικές Διαδικασίες και τις καινοτομικές δράσεις του σχολείου σε όλους τους τομείς, ζ  )τα αποτελέσματα (φοίτηση, επίδοση, μαθητική διαρροή, ατομική-κοινωνική ανάπτυξη μαθητών). Κάθε  σχολείο μπορεί να εμπλουτίσει τα πεδία αυτά, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, και τις απόψεις των μελών της σχολικής κοινότητας για τους παράγοντες που συγκροτούν την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου.». Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης θα κοινοποιούνται στο διαδίκτυο κάτι το οποίο εισάγει μια διαδικασία σύγκρισης των σχολείων από μια ομάδα των ΄΄μελών της σχολικής κοινότητας΄΄, δηλαδή τους γονείς των μαθητών.

.

Επιπλέον, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα Καλλικράτης, οι δήμοι καθίστανται υπεύθυνοι για τις σχολικές μονάδες.Όμως πολλοί δήμοι δεν έχουν τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους για τη χρηματοδότηση των σχολείων. Έτσι λοιπόν το σχολείο, όταν σύντομα θα βρεθεί σε άσχημη οικονομική κατάσταση, θα αναγκαστεί να βρει χρήματα από κάποια άλλη πηγή.

Συνυπολογίζοντας αυτό το τελευταίο και ανησυχητικό ενδεχόμενο με τα κριτήρια αξιολόγησης, η μη μετατροπή του σχολείου σε επιχείρηση είναι το ίδιο πιθανή όση και η ανάσταση των νεκρών.

.

Επιτέλους να φύγουν οι πολιτικοί από την ανάληψη ευθυνών για πράγματα που δεν έχουν ιδέα!

.

Φοιτήτριες/Φοιτητές

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.