Με αφορμή το Black History Month, προβάλλουμε το ντοκιμαντέρ The Black Power Mixtape. Οι δεκαετίες ’60 και ’70 αποτέλεσαν την αιχμή των αγώνων των Αφροαμερικανών ενάντια στην αστυνομική βία, τη φτώχεια, την εξαθλίωση, τη γκετοποίηση, τον ρατσισμό και την καταπίεση που δέχονταν (και δέχονται μέχρι σήμερα).
Οι αγώνες των Μαύρων και η σημερινή κοινωνική συνθήκη στις ΗΠΑ όσον αφορά στους Αφροαμερικανούς, δε μπορεί να θεαθεί ξέχωρα από τη δουλεία στις ΗΠΑ από την ίδρυση του κράτους έως και το 1865, την άτυπη συνέχεια της δουλείας στον Νότο με το καθεστώς φυλετικού διαχωρισμού “Jim Crow” που καταργήθηκε το 1965, την αστυνομική-κρατική βαρβαρότητα που δέχονται σε όλα τα πλάτη και τα μήκη των ΗΠΑ. Παράλληλα, παρά την τυπική κατάργηση της δουλείας, υπάρχει ακόμη έμμεσα εφαρμοζόμενη δουλεία μέσω του συστήματος των φυλακών. Σήμερα, οι ΗΠΑ έχουν τους περισσότερους έγκλειστους ανθρώπους από όλα τα κράτη (2,1 εκατομμύρια το 2021), εκ των οποίων περίπου το 60% είναι Αφροαμερικανοί/ες. Το σύστημα ιδιωτικών φυλακών, οι οποίες δέχονται μεγάλες κρατικές επιχορηγήσεις, έχει κάθε λόγο να συνεργάζεται με το κράτος και να “απαιτεί” συνεχώς κρατούμενους, που παρέχουν και απλήρωτη εργασία (εκ των οποίων οι περισσότεροι Μαύροι), ώστε να “δικαιολογεί” τα κελιά του, συνθέτοντας έτσι μία σύγχρονη μορφή δουλείας. Παράλληλα, η αστυνομική βαρβαρότητα ακόμη σκοτώνει μαύρους και γενικά μη λευκούς ανθρώπους. Η οικοδόμηση του κράτους και του κεφαλαίου των ΗΠΑ έχει βασιστεί στην εκμετάλλευση, τη δουλεία, την αποικιοκρατία και τη βαρβαρότητα, στοιχεία που καθιστούν ακόμη εντονότερη την ταξική εκμετάλλευση για το συντριπτικό ποσοστό των μη λευκών ανθρώπων στις ΗΠΑ.
Το ντοκιμαντέρ καταπιάνεται με τους αγώνες των Αφροαμερικανών τα χρόνια 1967-1975, σκιαγραφόντας το αντι-πολεμικό κίνημα εναντίον της διεξαγωγής από τις ΗΠΑ του πολέμου στο Βιετνάμ, το Κόμμα των Μαύρων Πανθήρων, το σχέδιο COINTELPRO του FBI εκείνα τα χρόνια ώστε να καταστείλει τα ριζοσπαστικά κινήματα, αλλά και τον “Πόλεμο εναντίον των Ναρκωτικών” που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ, πάλι με σκοπό την ποινικοποίηση και την καταστολή των νέων ανθρώπων και την περαιτέρω γκετοποίηση των Μαύρων. Η ένταση της καταστολής από μεριάς ΗΠΑ αντικατοπτρίζει την ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων εκείνα τα χρόνια, καθώς μέσα από την οργάνωση και την ταξική και αντι-ρατσιστική πάλη των Αφροαμερικανών, γεννήθηκαν κινήματα ικανά να αμφισβητήσουν το καπιταλιστικό σύστημα των ΗΠΑ. Ο απόηχός τους είναι έκδηλος και στα σημερινά κινήματα, όπως το Black Lives Matter, αλλά και στην εξέγερση ενάντια στην αστυνομία, με αφορμή τη δολοφονία του George Floyd το 2020.
*Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση για τους αγώνες και την καταστολή στις ΗΠΑ