Τον τελευταίο χρόνο οι μαχητικοί αγώνες που δόθηκαν από τους/τις φοιτητές/τριες στους πανεπιστημιακούς χώρους ενάντια στην εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, έδειξαν ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να βρεθεί στην αιχμή των κοινωνικών αγώνων δημιουργώντας αναχώματα στα σχέδια του κράτους για την πλήρη εντατικοποίηση της ζωής μας. Κατανοώντας ότι η φοιτητική μας ιδιότητα δεν αποτελεί το μόνο κοινό σημείο μας, και θεωρώντας τους/τις εαυτούς/ες μας ενεργούς σε ταξικούς αγώνες με αδιαμεσολάβητα χαρακτηριστικά ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο, επιλέξαμε να συγκροτήσουμε φοιτητικό μπλοκ για την πορεία της ΔΕΘ με αφετηρία την προσυγκέντρωση στην πρυτανεία ΑΠΘ.
ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ & ΚΕΦΑΛΑΙΟ
ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ-ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ
Εκπαιδευτική αναδιάρθρωση
Με το ξεκίνημα της νέας φοιτητικής χρονιάς, θα έχουν πρόσβαση στο δημόσιο πανεπιστήμιο 20.000 φοιτήτριες/ές λιγότερες/οι απ’ό,τι πέρσι – επιπρόσθετα με τους άλλους 20000 φοιτητές που θα αποκλείονταν ούτως ή άλλως από το άκρως κανιβαλιστικό σύστημα των πανελληνίων. Το παραπάνω έρχεται ως αποτέλεσμα της ΕΒΕ (ελάχιστη βάση εισαγωγής) που προβλέπεται από το νόμο 4777. Ο νόμος αυτός, ως κομμάτι της γενικότερης στρατηγικής του κεφαλαίου, έχει ως στόχο την αύξηση των ταξικών ανισοτήτων και την καταστολή των κοινωνικών προσδοκιών μέσω της ΕΒΕ αποκλείοντας μαθητές από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, να εντατικοποίησει και να πειθαρχήσει το μελλοντικό εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό μέσα από την εφαρμογή του ν+2, των διαγραφών και την περαιτέρω κατάργηση του ασύλου. Το κράτος εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία της πανδημίας ως πρόσχημα για να επιταχύνει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση και να εντείνει την επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου, πολιτική η οποία αποτελεί χρόνια επιδίωξή του. Παράλληλα, συνεχίζοντας την εργαλειοποίηση της πανδημίας προς όφελος του κεφαλαίου, μεταθέτει περαιτέρω κόστος στις φοιτήτριες, καθώς απαιτεί rapid test για την πρόσβαση στο πανεπιστήμιο, αλλά πλέον δεν παρέχονται δωρεάν. Αποπροσανατολίζει έτσι, την κριτική από τις ευθύνες που έχει για τους/τις νεκρούς/ές της πανδημίας και το υποτιμημένο σύστημα υγείας. Συνολικά, το κράτος επιτίθεται στην κοινωνική βάση σε όλα τα μέτωπα, καθώς εν μέσω πανδημίας περνάει διαδοχικά αντιδραστικά νομοσχέδια για την παιδεία, την εργασία και το περιβάλλον.
Κρατική διαχείριση πανδημίας
Το ξέσπασμα της πανδημίας του Κόβιντ-19 έχει φέρει ολόκληρο τον πλανήτη αντιμέτωπο με μια πρωτόγνωρη υγειονομική και πολιτική κρίση. Η επικινδυνότητα του ιού, σε συνδυασμό με την απροθυμία των κρατών διεθνώς να λάβουν ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα για την καταπολέμησή του με ενίσχυση των δημοσίων συστημάτων υγείας με προσωπικό και υλικά μέσα, έχουν οδηγήσει στον θάνατο εκατομμύρια ανθρώπους, αναδεικνύοντας την αντικοινωνική φύση του κρατικού-καπιταλιστικού συστήματος.
Από την αρχή της υγειονομικής κρίσης ήταν ξεκάθαρο ότι ο κρατικός-καπιταλιστικός κόσμος δεν είναι ανίκανος, είναι απέναντι. Αντί επενδύσεων σε δημιουργία νοσοκομείων και κλινών ΜΕΘ, αντί για ενίσχυση επιστημονικών έρευνών προς όφελος της κοινωνίας, τα κράτη προχώρησαν σε λοκντάουν και απαγορεύσεις κυκλοφορίας που ουδεμία υγειονομική χρησιμότητα είχαν από μόνες τους. Μετατρέποντας την κρίση σε ευκαιρία αντιμετώπισαν την πανδημία με κατασταλτικούς όρους ενισχύοντας αστυνομία, στρατό μεγαλόεπιχειρηματίες και ΜΜΕ.
Πυρκαγιές-Περιβαλλοντικό
Το κράτος έχοντας την τάση της αυτοπροστασίας και αναπαραγωγής του, δρα συνεχώς με γνώμονα τα συμφέροντά του και δεν επενδύει στις ανάγκες της κοινωνικής βάσης. Αυτό φάνηκε έντονα σ’ ότι αφορά την αντιμετώπιση των πυρκαγιών που ξέσπασαν το φετινό καλοκαίρι. Όχι μόνο δεν υπήρχε η απαραίτητη πρόβλεψη και προετοιμασία για την πρόληψη τέτοιων καταστροφών, αλλά ακόμη και τις κρίσιμες στιγμές φάνηκαν η εγκληματική αδιαφορία του κράτους, με τη στήριξη και τις αποζημιώσεις στις πυρόπληκτες περιοχές να είναι ελάχιστες αν αναλογιστούμε το μέγεθος της καταστροφής. Είναι άλλωστε ξεκάθαρη η πρόθεση διαμόρφωσης ενός καθεστώτος γενικότερης νομιμοποίησης της εκμετάλλευσης της φύσης, προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων. Με το νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω καραντίνας και προβλέπει την κατάργηση περιοχών Natura, δίνεται το πράσινο φως σε εταιρείες, καθώς δημιουργούνται πλουτοπαραγωγικές πηγές και εύφορη γη για επενδύσεις, οι οποίες αναμένονται καταστροφικές για το περιβάλλον, την τοπική κοινωνία και οικονομία. Τα μεταλλεία στις Σκουριές Χαλκιδικής, οι ξενοδοχειακές μονάδες στον Ερημίτη Κέρκυρας, τα αιολικά πάρκα στα Άγραφα και πλέον οι τεράστιες καμένες εδαφικές εκτάσεις είναι μόνο κάποιες από τις περιπτώσεις περιβαλλοντικών καταστροφών που τελούνται υπό την αιγίδα του κράτους.
Πατριαρχία
Τους τελευταίους μήνες είδαμε σχεδόν εβδομαδιαία να δημοσιεύονται περιστατικά έμφυλης βίας και γυναικοκτονιών. Η σημερινή υγειονομική κρίση, με τα αποτελέσματα της στην οικονομία, ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι με τις προφανείς επιπτώσεις που έχει για χιλιάδες γυναίκες και παιδιά αλλά και η ολοφάνερη συγκάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης από το κράτος, είναι όλα αυτά που ενισχύουν την επίθεση στα σώματα μας. Ούτε οι θεσμοί ούτε ο κρατικός μηχανισμός μπορούν να βοηθήσουν τις γυναίκες, αντίθετα είναι τα ίδια που φροντίζουν άλλοτε να αποδίδουν ευθύνες στο θύμα κι άλλοτε να δίνουν συμβουλές στους γυναικοκτόνους να γλιτώσουν την καταδίκη τους. Δε θα μας σκοτώσουν, γιατί δε θα αφήσουμε καμία μόνη απέναντι στην έμφυλη βία, το κράτος και την πατριαρχία.
Αντικρατική-Αντικαπιταλιστική διαδήλωση Σάββατο 11/9
Προσυγκέντρωση 17.00 Πρυτανεία ΑΠΘ
Συγκέντρωση 18.00 Καμάρα
Ελευθεριακά/Αυτόνομα Σχήματα ΑΠΘ