Προβολή ντοκυμαντέρ ‘Περί της σύγχρονης δουλείας’

Το ντοκιμαντέρ βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο (2007) του Jean-Francois Brient. Πέρα από τις διαφωνίες που μπορεί να έχουμε και τις διάφορες αντιφάσεις που μπορεί να παρουσιάζει, το ντοκιμαντέρ αυτό καταφέρνει μέσα από τη χρήση διάφορων εικόνων να παρουσιάσει τον τρόπο εξάπλωσης της σύγχρονης κυριαρχίας. Κυριαρχία που εξαπλώνεται σε κάθε πτυχή της καθημερινότητας και ζωής μας με σκοπό την ολοένα και μεγαλύτερη εκμετάλλευσή μας.

Το έργο κάνει αναφορά στην υποδούλωση των «από τα κάτω» μέσω της μισθωτής εργασίας, της διαστρέβλωσης λόγου/γλώσσας, του θεάματος, της εμπορευματοποίησης όλων των αγαθών και κοινωνικών σχέσεων.

Το ντοκιμαντέρ αυτό δεν αποτελεί (και ούτε μπορεί να αποτελέσει) μια συνολική απάντηση για τη σημερινή κατάσταση. Ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει τροφή για σκέψη και να συμβάλλει στην κριτική και το διάλογο που μας χρειάζεται για τη διεξαγωγή και διαμόρφωση των συλλογικών αγώνων ενάντια σε ό,τι μας καταπιέζει, σε καιρούς που οι ανάγκες μας και τα (κάποτε θεωρούμενα) αυτονόητα δέχονται συνεχή επίθεση από το κεφάλαιο.

Με την προβολή αυτή, εκτός των άλλων, επιχειρούμε να συμβάλλουμε στην οικειοποίηση και το ζωντάνεμα των χώρων του πανεπιστημίου, ως κοινωνικού χώρου που δε θα αναπαράγει σχέσεις εξουσίας και εμπορεύματος, ενάντια σε κλειδωμένες και απονεκρωμένες σχολές, ώστε να αποτελέσει πεδίο ζύμωσης μεταξύ ατόμων και κοινωνικών διεκδικήσεων.

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.