Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας

Το αυτόνομο σχήμα φυσικού δε συμμετέχει καθεαυτό στη διοργάνωση του φεστιβάλ σεξουαλικότητας. Ωστόσο επειδή θεωρούμε τα ζητήματα που θα ανοίξουν σημαντικά, αναδημοσιεύουμε τη σχετική αφίσα καλώντας κάθε συμφοιτητή και συμφοιτήτρια να παραβρεθεί. Επίπλέον επειδή η κοσμητεία απαγόρευσε τη διεξαγωγή του φεστιβάλ με το πρόσχημα ότι δε ζητήθηκε άδεια, αναδημοσιεύουμε και τη σχετική ανακοίνωση της ομάδας διοργάνωσης.

21/2/2013

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (Persona non Grata)

festival sexoualikotitas - poster

 

Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας

και

ελεύθερη δραστηριότητα στο δημόσιο Πανεπιστήμιο.

 Η ιδέα δημιουργίας του Τριήμερου Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας προέκυψε ύστερα από ένα κάλεσμα για συζήτηση στις 16 Νοεμβρίου 2012 στη Σχολή Θετικών Επιστημών, γύρω από μια θεματολογία σχετική με τη σεξουαλικότητα. Μέσα από τη ζύμωση των ιδεών μας, αποφασίσαμε πως ένα τριήμερο φεστιβάλ για τη σεξουαλικότητα είναι ένας εποικοδομητικός τρόπος για να διατυπώσουμε τις σκέψεις μας και να επικοινωνήσουμε ξεκινώντας έναν διάλογο μεταξύ φοιτητών και φοιτητριών γύρω από τα θέματα που μας αφορούν όλους.

Την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ ανέλαβε μια ομάδα αποτελούμενη από φοιτητές, φοιτήτριες και απόφοιτους, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από παραταξιακές λογικές και πρακτικές. Χωρίς να προάγει εμπορικούς ή κερδοσκοπικούς σκοπούς, έχει ως κοινό γνώμονα τις ανησυχίες, τα ερωτηματικά και την επιθυμία να διευρυνθεί ο διάλογος σε μια προσπάθεια διαπραγμάτευσης των θεμάτων αυτών.

Η σεξουαλικότητα είναι ένα ζήτημα που ξεφεύγει από τα όρια της σεξουαλικής πράξης αυτής καθ’ αυτής και αγγίζει ένα ευρύτερο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο. Αφορά στις έμφυλες σχέσεις και τους κοινωνικούς ρόλους, όπως αυτοί προβάλλονται και εσωτερικεύονται από τα πρόσωπα. Σχετίζεται, επίσης, με το σώμα μας, το οποίο γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης με μόνο στόχο το κέρδος. Επιπλέον, αφορά στην καταπίεση της ποικιλομορφίας του σεξουαλικού προσανατολισμού και της ταυτότητας του φύλου, όπως αυτή εμφανίζεται μέσα απ’ τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση του διαφορετικού.  Γι’ αυτά, λοιπόν, τα ζητήματα δημιουργήθηκε το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας, ενώ παράλληλα αποτελεί το μέσο αυτοκριτικής για τις επιλογές μας και για την εύρεση ενός τρόπου συλλογικής και ατομικής διαχείρισης των ζωών μας.

Το Πανεπιστήμιο αποτελεί το κοινό πλαίσιο που μας ενώνει. Είναι ο τόπος μέσα στον οποίο συνδέεται η καθημερινότητα του ενός με του άλλου και ταυτόχρονα οι προβληματισμοί τους. Ο ίδιος ο χώρος και ο δημόσιος χαρακτήρας του αποτελούν μια κατάκτηση της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών όλων μας. Το Ανοιχτό, Δημόσιο Πανεπιστήμιο είναι η απάντησή μας, σε κάθε μορφή λογοκρισίας και κάθε προσπάθεια φίμωσης του διαλόγου και των απόψεων που προκύπτουν από αυτόν.  Επομένως, τόσο το Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας όσο και κάθε άλλου είδους φεστιβάλ θα πρέπει να υποστηρίζεται και να προωθείται, αντί να εκφοβίζεται και να εμποδίζεται. Γι’ αυτό επιλέγουμε να το πραγματοποιήσουμε στον δημόσιο πανεπιστημιακό χώρο και συγκεκριμένα στη Σχολή Θετικών Επιστημών. Θεωρούμε το Πανεπιστήμιο κομμάτι δικό μας και ως τέτοιο επιθυμούμε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. Αντίστοιχα, για εμάς ως ομάδα, είναι αυτονόητο ότι αναλαμβάνουμε υπεύθυνα την προστασία και την καθαριότητα του χώρου, ενώ έχουμε φροντίσει να μην παρεμποδιστούν τα μαθήματα των τμημάτων, ορίζοντας ώρες και μέρες προβολών διαφορετικές από αυτά.

Υπερασπιζόμαστε, λοιπόν, την ελεύθερη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο χώρο της Σ.Θ.Ε. στις 22-23-24 Φεβρουαρίου χωρίς να τίθενται εμπόδια νομιμότητας και αδειοδότησης.

Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

20/2/2013

  Η ομάδα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Σεξουαλικότητας.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.