Ταυτότητα Σχήματος

Αυτό είναι ένα μικρό κείμενο σχετικά με το αυτόνομο σχήμα φυσικού. Για περισσότερα μπορείτε να δείτε το “κάλεσμα για το συντονισμό των αυτόνομων σχημάτων και ατόμων των ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλονίκης” όπου υπάρχουν αναλυτικότερα οι θέσεις του σχήματος. Επισης οι θέσεις του σχήματος αποτυπώνονται και στην ιδρυτική διακήρυξη της δικτύωσης αυτόνομων σχημάτων και ατόμων ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στη διαμόρφωση της οποίας συμμετείχε.

Διευθύνσεις:

κάλεσμα για συντονισμό: http://autonomofysiko.wordpress.com/2009/12/12/kalesma-gia-syntonismo/

ιδρυτική διακήρυξη δικτύωσης: http://autonomofysiko.wordpress.com/2010/12/20/idrytiki-diakyriksi-diktyosis-autonomon/

.

Λίγα λόγια για το αυτόνομο σχήμα φυσικού

Σε μια κοινωνία όπου ενθαρρύνεται το να κοιτάει ο καθένας «τη πάρτη του» και «τη δουλειά του», όπου κυριαρχεί ο ωχαδερφισμός και η αποξένωση, σε μια σχολή που καθημερινά δημιουργούνται προβλήματα και θέματα προς συζήτηση, σε μια εποχή που δεχόμαστε πραγματική επίθεση σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σε συλλογικές μορφές οργάνωσης είναι όσα ποτέ αναγκαία. Βλέποντας και πολλές φορές βιώνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολή και στο πανεπιστήμιο αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία μας (καθώς αντιλαμβανόμαστε τους εαυτούς μας ως κομμάτια αυτής της κοινωνίας και όχι απλά ως φοιτητές) προσπαθούμε να τα κατανοήσουμε και να συμπράξουμε για την επίλυση τους.

Έτσι, απορρίπτοντας την απάθεια, την εύκολη αλλά αναποτελεσματική γκρίνια και τις ατομικές λύσεις αλλά ταυτόχρονα μη δεχόμενοι τους «ειδικούς της πολιτικής» που θα μας πουν ποιο είναι το καλό μας και θα μας πλασάρουν τις έτοιμες λύσεις τους και τα δόγματά τους, οργανωνόμαστε, συζητάμε και δρούμε συλλογικά και αυτόνομα.

Την αυτονομία την αντιλαμβανόμαστε ως εξής:

Πρώτον από δομικής και λειτουργικής πλευράς, έχουμε οριζόντια δομή χωρίς ιεραρχίες, όπου όλοι συμμετέχουν ισότιμα στις διαδικασίες. Η λειτουργία της συνέλευσης του σχήματος και η λήψη των αποφάσεων γίνεται αμεσοδημοκρατικά και μετά από συνδιαμόρφωση των απόψεων και των προτάσεων (δηλαδή ομόφωνα και όχι με ψηφοφορία για να μην καπελώνει η πλειοψηφία τη μειοψηφία). Μέσα στις οριζόντιες διαδικασίες ο καθένας ζυμώνεται πολιτικά και αποκτά την ωριμότητα αλλά και την συνείδηση ότι μπορεί να έχει ενεργό ρόλο στα ζητήματα που τον αφορούν, χωρίς να χρειάζεται να ψηφίσει πάλι κάποιον που θα τον εκπροσωπεί.

Η ανεξαρτησία μας από κομματικούς φορείς που επιβάλλουν τη πολιτική γραμμή τους από πάνω είναι προφανής.

Η αυτονομία μας δε σημαίνει ότι περιχαρακωνόμαστε ή ότι δε συμπράττουμε. Αντιθέτως, στοχεύουμε στη δημιουργία ενός δικτύου οριζόντιων δομών οργάνωσης και ακηδεμόνευτου αγώνα όπου θα μπορεί ο καθένας να συμμετέχει ισότιμα. Κινούμενοι προς αυτήν την κατεύθυνση συμμετέχουμε στη δικτύωση αυτόνομων σχημάτων και ατόμων ΑΕΙ-ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που έχει την ίδια αμεσοδημοκρατική δομή και λειτουργία.

Από πολιτικής άποψης αντιλαμβανόμαστε την αυτονομία ως εναντίωση σε κάθε σχέση εξουσίας και εκμετάλλευσης. Οι σχέσεις αυτές είναι πολλών ειδών και εκτείνονται σε όλο το εύρος της ζωής μας (π.χ. ταξικές σχέσεις αφεντικών-εργαζομένων, καταπίεση από τους κρατικούς θεσμούς που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, διακρίσεις με βάση τη φυλή, το φύλο, την ηλικία, τη σεξουαλικότητα κ.α.).

Οι κινήσεις μας είναι προς την κατεύθυνση της ανατροπής αυτού του εκμεταλλευτικού, βίαιου και άδικου καπιταλιστικού συστήματος και τη δημιουργία αντίθετα σχέσεων κοινότητας, αλληλεγγύης, αγάπης και ισοτιμίας. Παράλληλα, στοχεύουμε και στη συνδικαλιστική υπεράσπιση των κεκτημένων δικαιωμάτων μας (φοιτητικά ή μη) που κερδήθηκαν με αγώνες. Η αναχαίτιση της επέλασης των από τα πάνω που χωρίς προσχήματα πάνε να μας επιβάλλουν το βάρος της μείωσης της δικιάς τους κερδοφορίας είναι εξαιρετικά σημαντική, στην τωρινή συγκυρία.

Στις σχολές, τώρα, όλη την εξουσία λήψης αποφάσεων πρέπει να την έχει η γενική συνέλευση (Γ.Σ.) του συλλόγου, όπου (παρά τις μεγάλες προβληματικές που έχει και πρέπει να προσπαθήσουμε να εξαλείψουμε) ο καθένας (θα μπορούσε να) συμμετέχει ισότιμα και αδιαμεσολάβητα. Η Γ.Σ. είναι στην ουσία το συνδικαλιστικό όργανο των φοιτητών. Η ύπαρξη μιας διαδικασίας, όπως η γενική συνέλευση, όπου συλλογικά θα μπορούμε να εκφραζόμαστε, να επικοινωνούμε, να αποφασίζουμε και να δρούμε, είναι απαραίτητη. Μέσα από την γενική συνέλευση μπορούν να συζητιούνται και παίρνονται αποφάσεις για διάφορα θέματα, από απλά αλλά σημαντικά ζητήματα του τμήματος μέχρι πολύπλευρα κοινωνικά θέματα που ξεπερνούν τα όρια του πανεπιστημίου. Ξέρουμε ότι η συνέλευση έχει πολλά προβλήματα αλλά πιστεύουμε ότι μόνο μέσα από την ενεργή συμμετοχή όλων μας θα επιλυθούν.

Παρ’ όλα αυτά δε δεχόμαστε τα προδιαμορφωμένα πακέτα-πλαισία που κατεβάζουν οι παρατάξεις προς ψήφιση στη γενική συνέλευση τα οποία ακολουθούν την κομματική γραμμή και ουσιαστικά δε μεταβάλλονται, γιατί αποκλείουν τον κόσμο από την ενεργή συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων. Αυτή η στείρα πολιτική των παρατάξεων είναι δυστυχώς ένας από τους λόγους (αλλά όχι ο μόνος, όλοι έχουμε ευθύνη…) που η γενικές συνελεύσεις απαξιώνονται και αρκετός κόσμος έχει απογοητευτεί καθώς δε νιώθει ότι μπορεί να συμμετέχει ενεργά.

Τέλος, σχετικά με το ζήτημα των φοιτητικών εκλογών, δε συμμετέχουμε και τασσόμαστε ενάντιά τους γιατί συνιστούν μια διαδικασία διαμεσολάβησης καθώς αυτοί που εκλέγονται μπορούν να αποφασίζουν ή/και να διαπραγματεύονται για εμάς χωρίς εμάς. Αυτό αφορά τα διοικητικά συμβούλια των φοιτητικών συλλόγων (Δ.Σ.), όπου παίρνονται αποφάσεις ερήμην του συλλόγου, τις εκλογές προέδρων, πρυτάνεων κλπ καθώς και κάθε άλλη εκλογική διαδικασία όπου εκλέγονται άνθρωποι με αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων στο όνομα άλλων.

Για να αντισταθούμε στην επίθεση που δεχόμαστε

Για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας

Να αυτοοργανωθούμε και να δράσουμε

.

6/10/10

Αυτόνομο Σχήμα Φυσικού (persona non grata)

Αφήστε μια απάντηση

Η διεύθυνση του email σας δεν θα δημοσιευθεί.